Zanimljivosti

Policijski stručnjaci pronašli papinske isprave ukradene iz Državnog arhiva u Dubrovniku

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču, u nazočnosti glavnog ravnatelja policije Nikole Miline, organiziralo je povrat vrijednih povijesnih dokumenata, papinskih isprava iz 12. i 13. stoljeća, koje su otuđene iz Državnog arhiva u Dubrovniku.

-Želim zahvaliti policiji i Veleposlanstvu na još jednoj akciji koja je rezultirala uspješnim povratom kulturne baštine u Republiku Hrvatsku. Hrvatska je potpisnica svih međunarodnih konvencija koje reguliraju ilegalni promet kulturnim dobrima i imamo zaista odličnu suradnju s Ministarstvom unutarnjih poslova i policijom. Ovo nije prvi povrat, a sigurna sam da nije ni zadnji. Stoga zahvaljujem na posvećenosti onim policijskim službenicima koji pretražuju baze i pronalaze ovakve dokumente, ali i onim policijskim i carinskim službenicima koji na granici redovito presreću krijumčare kulturnim dobrima i osiguravaju sprječavanje iznošenja kulturnih dobara iz Republike Hrvatske, te da Hrvatska bude zemlja transfera kroz koju bi prolazila nelegalno iznesena kulturna dobra s Bliskog istoka, koja onda završavaju na crnom tržištu – izjavila je ministrica kulture i medija dr.sc. Nina Obuljen Koržinek.

Ministrici Obuljen Koržinek isprave je predao veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Austriji Daniel Glunčić te istaknuo:

‘Uspjeli smo učiniti nešto što inače često nije baš tako jednostavno. Međutim, dobili smo razumijevanje od Arhiva nadbiskupije u Salzburgu da ti dokumenti ne mogu biti dio austrijske, odnosno povijesti grada Salzburga, a za nas u Hrvatskoj oni su od velike vrijednosti’.

blank

Naime, veliku ulogu u pronalasku vrijednih isprava, odigrale su upravo nadležne službe Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske. Naime, nakon što je Ravnateljstvo policije MUP-a zaprimilo prijavu Državnog arhiva u Dubrovniku, da su im nepoznatog dana i vremena na neutvrđeni način nestale dvije papinske isprave na pergameni iz 12. i 13. stoljeća, stupili su u kontakt s Ministarstvom kulture i medija te su potom stručnjaci MUP-a putem međunarodne policijske suradnje pronašli dokumente u Arhivu nadbiskupije u Salzburgu.

-Zadovoljan sam jer sam danas ovdje, kao prvi čovjek hrvatske policije, koja uz sve svoje poslove, aktivno radi i punu pažnju daje i kriminalitetu povezanim s umjetninama i kulturnim dobrima. Tu imamo dobre rezultate te ćemo tako nastaviti dalje. Policijski službenici su profesionalno razmjenjivali informacije i odmah smo, putem međunarodne policijske suradnje, kontaktirali kolege iz austrijske policije. Došlo je do identifikacije lokacije nestalih papinskih isprava, a kada je to s naše strane potvrđeno obavijestili smo Ministarstvo kulture. Još jednom ističem kako mi je veliko zadovoljstvo da su policijski službenici posvećeni i ovom vidu kriminaliteta i mogu garantirati da će policija i dalje ulagati velike napore i surađivati s policijama u okruženju – zaključio je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Zahvalivši svima koji su sudjelovali u pothvatu povratka dokumenata, posebice hrvatskoj policiji, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku Nikolina Pozniak preuzela je papinske isprave koje će se nakon pregleda i eventualne potrebne zaštitne obrade dalje čuvati u svojoj matičnoj kući:

-Državni arhiv u Dubrovniku danas je posebno ushićen. Vjerujemo da će i doba digitalizacije u kojem se nalazimo dodatno doprinijeti povratu svih drugih dokumenata koji su nestali, ne samo iz Državnih arhiva, već i drugih ustanova u kulturi – naglasila je.

blank

Prvu je ispravu 25. studenog 1189. godine izdao papa Klement III. kako bi Dubrovčanima preporučio nadbiskupa Bernarda. U drugoj ispravi datiranoj 22. travnja 1252. godine, papa Inocenta IV. raspravlja se o sporu oko nadležnosti između dubrovačkog i barskog nadbiskupa. Općinski službenik Luka Ćurlica sredinom 30-ih godina 19. stoljeća navedene dokumente uredno je popisao, no nije ih bilo u spremištu. Doktorica Nella Lonza ih je pronašla na internetskoj stranici Arhiva nadbiskupije u Salzburgu. S obzirom na to da je dodatnim znakovima i upisima utvrđeno kako isprave pripadaju dubrovačkom arhivu, Arhiv nadbiskupije u Salzburgu izrazio je spremnost za povrat navedenih dokumenata, a Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beču organiziralo njihov povrat u Hrvatsku.

Izvor: MUP

Pročitajte još

Profesorica Katija Matušić Došen učenike o povijesti Rima uči kroz antičke ričete

Maria Prkut

Ljetna škola brodogradnje na Lokrumu okupila više od 30 malih polaznika

Dulist

Jeste li ih vidjeli? Lokacije živih plemenitih periski dojavite resornom ministarstvu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija