Aktualno

Policija kaznila 37 vozača jer su parkirali na mjesta namijenjena osobama s invaliditetom

Medunarodni dan osoba s invaliditetom 3

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1993. godine, kada je Komisija za ljudska prava UN-a pozvala zemlje članice na obilježavanje tog datuma s ciljem postizanja jednakosti u ostvarivanju ljudskih prava i sudjelovanju osoba s invaliditetom u društvu.

-Izuzetno je važno da cjelokupno društvo, pa tako i policija, promiče razumijevanje problematike invaliditeta i važnost razumijevanja i podrške osobama s invalidnošću kako bi im se omogućilo dostojanstveno sudjelovanje u svakodnevnom životu – naveli su iz policije.

Postaje prometne policije Dubrovnik je od početka ove godine sankcionirala ukupno 37 osoba zbog parkiranja na mjestima namijenjenim za parkiranje vozila koja koriste osobe s invaliditetom, a jučer, na sam Međunarodni dan osoba s invaliditetom dvije osobe, što ukazuje da su naši sugrađani razvili svijest o tome da na takvim mjestima ne parkiranu svoja vozila. Puno veći problem je što se, u nedostatku parkirališnih mjesta, vozači često parkiraju na nogostupu, vozilom ili motorom, što onemogućuje ili otežava prolazak ulicom osobama s invaliditetom.

U prostorijama Postaje prometne policije Dubrovnik je povodom obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom održan radni sastanak predstavnika Postaje prometne policije Dubrovnik i Udruga za osobe s invaliditetom.

Sastanak je organiziran na inicijativu Postaje prometne policije Dubrovnik, a cilj sastanka je bio dodatno se upoznati s problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću u prometu. Osim nedovoljnog broja parkirnih mjesta za invalide u središtu grada, izdvojeni su i problemi pristupa pojedinim institucijama, dok su predstavnici policije iznijeli i problem slučajeva zlouporabe korištenja znaka pristupačnosti.
Na sastanku su sudjelovali predstavnici Udruge slijepih Dubrovnik, Udruge za Down sindrom DNŽ, Društvo multiple skleroze Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge za osobe s intelektualnim teškoćama Rina Mašera te Društvo distrofičara invalida cerebralne paralize.

Radni sastanak vodili su predstavnici Postaje prometne policije Denis Pavela, policijski službenik za prometnu prevenciju, Anita Matana, policijska službenica za prometnu prevenciju Policijske uprave dubrovačko – neretvanske, a sastanku je bio nazočan i Frano Karač, Voditelj odjela parkinga i pauka, poduzeća Sanitat d.o.o. Dubrovnik.

Policijski službenik za prometnu preventivu Denis Pavela upoznao je nazočne aktivnostima koje provodi Postaja prometne policije te da je od 15. studenoga 2023. godine stupio na snagu Zakon o povlasticama u prometu kojim se, između ostaloga, definiraju povlastice koje imaju osobe s invaliditetom. Ove povlastice su određene Nacionalnom i Europskom iskaznicom, ali i Europskom parkirališnom kartom za osobe s invaliditetom. Za vrijeme sastanka, svi sudionici istaknuli su dobru međusobnu suradnju između policije udruga osoba s invaliditetom.

-Želimo svakako skrenuti pozornost na ovaj problem i zamoliti vozače da ne koriste parkirališna mjesta rezervirana za osobe s invaliditetom jer im se na taj način uskraćuje i onemogućuje mobilnost i stvaraju nepremostive poteškoće – ističu iz policije.

Foto Ilustracija, DuList Arhiva

Pročitajte još

ISTRAŽILI SMO CIJENE Koliko košta večera s Michelinovom zvjezdicom?

Nora Di Leo

Ovaj se lijek povlači iz svih ljekarni

Dulist

U ponedjeljak radovi na gruškoj placi – otklanjaju se uočeni nedostatci na pokretnim tendama

Dulist