Aktualno

Policija češljala ‘noćni život’ maloljetnika, evo što su zatekli

Policija češljala 'noćni život' maloljetnika, evo što su zatekli

U cilju zaštite mladih od neprihvatljivih i rizičnih ponašanja i utjecaja, na području Policijske uprave dubrovačko-neretvanske tijekom rujna provedena je preventivno-represivna akcija „Siguran početak školske godine“. Akcija se provodila vikendima na mjestima gdje se okuplja veći broj maloljetnih osoba, pišu iz PU DN.
Tako su u noćnom izlasku, između 23 i 5 sati, bez pratnje roditelja ili druge punoljetne osobe u koje roditelj ima povjerenje, zatečene tri osobe mlađe od 16 godina.
Zbog posjedovanja, nošenja i konzumiranja alkohola na javnim mjestima prekršajno su sankcionirane tri maloljetne osobe.
U jednom ugostiteljskom objektu zatečena je jedna maloljetna osoba u konzumiranju alkoholnih pića te je protiv pravne i odgovorne osobe podnesena odgovarajuća prijava po Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti.
Iz domene prometa sankcionirani su mladi vozači i to tri osobe zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, tri zbog vožnje pod utjecajem alkohola, dvije zbog prekršaja brzine i jedna zbog upravljanja neregistriranim vozilom.
Cilj akcije nije bio samo sankcionirati one koji su zatečeni u prekršaju, već podignuti razinu svijesti svih društvenih čimbenika važnih za pravilan odgoj i razvoj maloljetnih osoba i to u prvom redu roditelja koji imaju pravo i obvezi nadziranja druženja svoje djece izvan obiteljskog doma, osobito mlađih od 16 godina u vremenu od 23 do 5 sati, kao i na roditelje i njihovu djecu da budu svjesniji opasnosti koju sa sobom nosi konzumacija alkoholnih pića i sredstava ovisnosti.

Kako navode iz Policije, cilj akcije bio je i ukazati vlasnicima i djelatnicima trgovina i ugostiteljskih objekata da je potrebno poštivati zakonske odredbe kojima se brani prodaja duhanskih i alkoholnih pića, odnosno usluživanje i dopuštanje konzumacije alkoholnih pića osobama mlađim od 18 godina. Osim što je to zakonska obveza, ujedno je i njihova građanska dužnost da time štite život, zdravlje i sigurnost maloljetnih osoba.
Napominju i kako navedene aktivnosti policija provodi kontinuirano, tijekom cijele godine.

Pročitajte još

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist

[FOTO] RAZBACANO UZ MAGISTRALU Smeće s pogledom na Grad

Dulist

[FOTOGALERIJA] U ČAST BRANITELJA Pogledajte rafale koji su danas preletjeli Hrvatsku

Dulist