Aktualno

POLICIJA APELIRA Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

POLICIJA APELIRA Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Iako na području ove Policijske uprave nisu zabilježeni slučajevi stradavanja djece ostavljene u vozilima zbog dehidracije, takva stradavanja zabilježena su u drugim dijelovima Republike Hrvatske zbog čega su, u cilju prevencije takvih slučajeva, policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik tijekom ljeta građanima dijelili letke u kojima se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Letak je u tu svrhu izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je kontinuirano osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Cilj ovih preventivnih akcija je informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu, te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce, te je potrebno računa voditi i o njima jer o odgovornom ponašanju vlasnika ovisi i njihov život.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima

– Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

– Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist