Aktualno

POLICIJA APELIRA Ne ostavljajte djecu samu u vozilima!

Iako na području ove Policijske uprave nisu zabilježeni slučajevi stradavanja djece ostavljene u vozilima zbog dehidracije, takva stradavanja zabilježena su u drugim dijelovima Republike Hrvatske zbog čega su, u cilju prevencije takvih slučajeva, policijski službenici Postaje prometne policije Dubrovnik tijekom ljeta građanima dijelili letke u kojima se, osim kaznene odgovornosti roditelja i drugih osoba koje brinu o djeci, nalaze i preporuke stručnih osoba.

Letak je u tu svrhu izradilo Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo.

Obzirom da su se takva stradavanja događala i ranije, potrebno je kontinuirano osvješćivati i upozoravati roditelje i sve koji se brinu o djeci da postoje rizici i opasnosti od izlaganja djece suncu i visokim temperaturama, te da čak i kraći boravak u ugrijanom vozilu može prouzročiti tragične posljedice.

Cilj ovih preventivnih akcija je informiranje i senzibiliziranja roditelja o posljedicama ostavljanja djeteta bez nadzora u vozilu, te promicanje odgovornog ponašanja i poštivanje prometnih propisa kako bi utjecali na smanjenje stradavanja djece.

Također veliki broj građana u vozilu prevozi i kućne ljubimce, te je potrebno računa voditi i o njima jer o odgovornom ponašanju vlasnika ovisi i njihov život.

Ne ostavljajte djecu samu u vozilima

– Ostavljanjem djeteta bez nadzora u zatvorenom vozilu grubo se zanemaruje i zlostavlja dijete, što predstavlja obilježje kaznenog djela povrede djetetovih prava.

– Posljedice mogu biti smrt djeteta ili teško narušeno zdravlje. Odgovorna osoba kaznit će se za počinjenje težeg oblika kaznenog djela, za što je propisana kazna zatvora od 1 do 15 godina.

Pročitajte još

NE PROPUSTITE TEČAJEVE CENTRA ZA JEZIKE! Učenje stranih jezika najbolji je način korištenja slobodnog vremena

Dulist

POSJETILI SMO NAGRAĐENI OPG Zlata vrijedna obitelj Trojanović

Maria Prkut

NAKON GODINA PREDANOG RADA Profesor Vedran Batoš otišao u zasluženu mirovinu

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija