Aktualno

POLA MILIJUNA EURA Gradu uručeni ugovori za drvorede na području Bulevara i Gruža

Gradu Dubrovniku danas su uručeni ugovori u iznosu od 552.000,00 eura bespovratnih sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za realizaciju dva projekta kojima će se na užem području grada posaditi novi drvoredi autohtonih sorti stabala. Ugovore su danas u Zagrebu pročelnici Upravnog odjela za europske fondove Martini Skopljaković uručili ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen.

Za projekt „Drvored Bulevar“ Gradu su odobrena bespovratna sredstva u iznosu do 276.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 345.625,00 eura. Na „Bulevaru“, odnosno uz prometnicu u Ulici kralja Tomislava, planirana je sadnja novog drvoreda u koridoru od oko 200 metara spajajući tako ulaz u pješačku zonu Lapada sa sportskim centrom – nogometnim stadionom.

Za projekt „Drvored Gruž“ Fond je Gradu odobrio bespovratna sredstva u iznosu do najviše 275.500,00 eura, što čini 80 posto ukupno procijenjenih, prihvatljivih i opravdanih troškova projekta u visini 344.375,00 eura. U Gružu je uz postojeću prometnicu uz Obalu Stjepana Radića predviđeno ozelenjivanje drvorednom sadnjom autohtonih stabala velike lisne mase koja filtriraju zrak i potiču smanjenje temperature.

Temeljem provedenog javnog poziva, sredstva Fonda odobrena su za sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama iz nacionalnih i lokalnih planskih i strateških dokumenata, a svi iskazani iznosi uključuju PDV. Cilj Javnog poziva je provedbom mjera povećati otpornost lokalne i regionalne zajednice prema klimatskim promjenama, odnosno smanjiti ranjivost prirodnih sustava i društva na negativne utjecaje klimatskih promjena te posljedično pridonijeti izgradnji zelene i klimatski neutralne Hrvatske.

Projekti sadnje novih drvoreda u skladu su s projektima ulaganja u zelenu infrastrukturu koje Grad Dubrovnik već provodi. Tako je u financiranje putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU mehanizma) već uključeno uređenje parka Gradac te rekonstrukcija parka Pile i parka ispod platane na Brsaljama, a sada će Dubrovnik u svom užem središtu dobiti i dva nova drvoreda.

 

Foto Grad Dubrovnik 

Pročitajte još

Adventski vijenac pored Obrtničke škole itekako privlači pažnju. Napravili su ga mladi cvjećari!

Dulist

TURISTIČKI PROMET DO KRAJA STUDENOG Dubrovnik na 3,8 milijuna noćenja

Dulist

‘Dosje Jarak’ u novoj epizodi obrađuje svirepo ubojstvo Ivane Hodak!

Dulist