Aktualno

‘POJEO VUK MAGARE’ ‘Krajnje je vrijeme da višegodišnja anarhija koncesionara – prestane’

plaze kocesija00

S obzirom da se situacija na dubrovačkim plažama ni nakon apela građana i županovih upozorenja nije dovela u red, mi građani okupljeni u inicijativi ‘Uvedimo reda na dubrovačke plaže’ upućujemo novi javni zahtjev županu da ispuni obećanje dano na posljednjem sastanku sa koncesionarima. Da će im, ukoliko nastave s kršenjem zakona i koncesijskih ugovora, oduzeti koncesije – istaknuli su iz inicijative ‘Uvedimo reda na dubrovačke plaže’.

Napominje također kako je sastanak župana i koncesionara održan 11. srpnja, a fotografije koje su nam poslali  nastale su nakon tog datuma.

– Ujedno planiramo i ovim putem najavljujemo građanske akcije na terenu ‘Pomozimo im da ih slože!’. Ležaljke jasno. U sklopu iste ćemo se, zajedno sa predstavnicima medija, svako nekoliko pojaviti na nekoj od dubrovačkih plaža kako bi ‘dali ruke’ koncesionarima da se svedu u zakonske i ugovorne gabarite – naglasili su, a novi javni zahtjev županu prenosimo u cijelosti:

POZIV ŽUPANU DA, ZBOG NASTAVKA GRUBOG KRŠENJA ZAKONA I UGOVORA OD STRANE KONCESIONARA, PREĐE S RIJEČI NA DJELO!

Poštovani Župane,

S obzirom da je i nakon našeg javnog apela i Vaših opomena veliki broj koncesionara na plažama nastavio grubo kršiti ustavne, zakonske i ugovorne odredbe očekujemo da u pogledu oduzimanja koncesija prekršiteljima pređete s riječi na djelo. Ukoliko je u međuvremenu i proveden nadzor i u sklopu njega izrečene neke sankcije isti nije polučio nikakvih zamjetnih rezultata. U prilog navedenome pružamo Vam na uvid fotografije sa plaža nastale nakon Vašeg sastanka sa koncesionarima. Iz istih je jasno da koncesionari i dalje iskazuju grubo nepoštivanje ustava, zakona i institucija ove države, kao i građana.

Iz izjava za medije koje na temu daju predstavnici Županije, Povjerenstva za koncesije i Lučke kapetanije uočava se ‘prebacivanje loptice’ odgovornosti. Opravdano se stoga pitamo je li namjera poigravati se na taj način s građanima do kraja ljeta, a onda u vezi svega, kao što je dosadašnja praksa pokazala, ‘pojeo vuk magare’. S obzirom da iz odredbi Zakona o koncesijama i Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama nedvojbeno proizlazi da je nadzor u nadležnosti sve troje, s tim da Županija kao davatelj koncesija snosi najveću odgovornost.

Krajnje je vrijeme da višegodišnja anarhija većeg dijela koncesionara na našem, zajedničkom pomorskom dobru, prestane. Od Županije kao nadležne ustanove zahtijevamo brzo i konačno rješenje problema kako bismo nakon dugo vremena mogli ponovo uživati svoje ustavno i zakonsko pravo na korištenje općeg dobra Republike Hrvatske.

Unaprijed zahvaljujemo,
Građani Dubrovnika

Pročitajte još

Biskup predvodi misu u katedrali na svetkovinu Duhova

Dulist

HGK pokrenuo edukacije za vodiče kajaka radi regulacije i sigurnosti gostiju

Dulist

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist