Sport

Pohvalili se iz Grada: ‘U sportsku infrastrukturu od 2018. uloženo više nego u posljednjih 30 godina’

Multifunkcionalna dvorana Gospino polje

Grad Dubrovnik je na osnovu donesene Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture investirao i planira odraditi investicije u razne sportske infrastrukture na dubrovačkom području. Sredstva za javne potrebe u sportu u 2024. godini iznose 3.070.000,00 eura. Dubrovnik je također i prvi grad u Republici Hrvatskoj koji je u svom proračunu izdvojio zasebnu stavku za sportske programe osoba s invaliditetom. Riječ je o 130.000,00 eura u 2024. godini. Isto tako, za devet dubrovačkih klubova dodijeljeno je 100 tisuća eura za sportske manifestacije od važnosti za Grad Dubrovnik.

Uz Strategiju razvoja sporta i sportske infrastrukture do 2028. godine donesena je i Strategija brendiranja Dubrovnika kao sportske destinacije, a Europsko prvenstvo u vaterpolu 2024. održano na gruškom bazenu, te globalno sve prepoznatiji Dubrovački polumaraton – Du Motion, pokazuju da Dubrovnik zna i može organizirati velika sportska natjecanja.

Do sada su izvedene sljedeće investicije u sklopu navedene strategije: Novi nogometni teren s umjetnom travom i kontejnerskim sklopom u Gospinom polju (svlačionice, sanitarni čvorovi, pomoćne prostorije), Judo dvorana u Mokošici adaptirana, Novi hangar JK Orsan (odnosno Grad Dubrovnik je sufinancirao 45 posto investicije), Dvorana za borilačke sportove u bivšoj stanici za tehnički pregled vozila gdje su osigurani prostori za moto klub Libertas Dubrovnik i uredi za druge sportske klubove te je obnovljen bivši hotel Stadion koji je ujedno i Jugov dom i prvi muzej vaterpola. Isto tako, na Bazenu Gruž ugrađen je sustav dizalica topline s morskom vodom. Riječ je o projektu ukupne vrijednosti 2.2 milijuna eura, od čega bespovratna sredstva Europske unije iznose 1.313.512,19 eura što rezultira uštedi na potrošnji energenata od 200 tisuća eura godišnje. Također, postavljena je podloga s umjetnom travom u vrijednosti od 80.193,75 eura na sportskom igralištu kod Gimnazije. Rekonstruirana su sportska dvorana i vanjska igrališta Osnovne škole Lapad te je investirano u novu sportsku dvoranu u okviru Osnovne škole Montovjerna.

Što se tiče investicija koje su u tijeku, iz Grada navode kako se gradi novi hangar i klupski prostori VK Neptun gdje je iz proračuna izdvojeno 700 tisuća eura. Isto tako, slijedi potpuna rekonstrukcija sportske dvorane u Gospinom polju s energetskom obnovom uz bespovratna sredstva od 1.676.290,37 eura te slijedi uređenje i opremanje sklopa vanjskih sportskih igrališta u Gospinom polju za nogomet, košarku, mali nogomet i odbojku uz bespovratna sredstva od od 199.084,00 eura. U dva prethodno navedena projekta se iznos bespovratnih sredstava odnosi na pripremu javne nabave i radove koji će biti ove godine. Također, pokrenuta je javna nabava za boćarski dom Đuro Miletić u Gospinom polju, a odnosi se na uvjete za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi čija je procjena vrijednosti 320.000,00 eura bez PDV-a.

Iz Grada također javljaju kako su slijedeće investicije u pripremi: multifunkcionalna sportska dvorana Gospino polje 2025. gdje je završen glavni projekt i ishođena je građevinska dozvola za izgradnju te atetska staza gdje je izrada dokumentacije u tijeku, a radovi se očekivaju ove godine. Isto tako očekuje se investicija u sportsku dvoranu Osnovne škole Antun Masle Orašac i projekt tenis dvorane u Lapadu gdje su ishođene građevinske dozvole. Te se planira investirati u Arenu Dubrovnik gdje se trenutno definiraju uvjeti gradnje nogometnog stadiona Lapad s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima.

Pročitajte još

EURO 2024. Težak poraz Hrvatske!

Dulist

VEČERAS U 18 S ovim sastavom Dalić napada Španjolsku

Dulist

ŠPANJOLCI O VATRENIMA ‘Hrvatska je kao ranjena zvijer, a Modrić je poput Rafe Nadala‘

Dulist