AktualnoZanimljivosti

Pogledajte ‘Zbirku razglednica Marije i Krunoslava Leka’

Zbirka razglednica Marije i Krunoslava Leka

U čitaonici Državnog arhiva u Sponzi predstavljena je “Zbirka razglednica Marije i Krunoslava Leka”, kolekcionara koji su svoju vrijednu zbirku od 1795 dubrovačkih razglednica iz perioda 1895. – 1918. darovali Državnom arhivu u Dubrovniku kao poklon građanima Dubrovnika.

Predstavljena je u svom izvornom obliku, a s obzirom na to da je i arhivistički obrađena i digitalizirana, sada je dostupna i na mrežnim stranicama Državnog arhiva u Dubrovniku. Pogledati je možete OVDJE.

Ova vrijedna zbirka nastala je radom kolekcionara i supružnika Marije i Krunoslava Leka. Ona predstavlja cjelinu u periodu 1895. – 1918. te teritorijalno pokriva područje nekadašnje Dubrovačke Republike. Marija i Krunoslav Leko svoju su zbirku započeli stvarati tijekom Domovinskog rata. Razaranje Dubrovnika i briga za očuvanje njegove baštine bio je poticaj da zajedno krenu u avanturu sakupljanja razglednica s motivima Dubrovnika.

– Mi sakupljači i trgovci putovali smo zajedno dobrim autima, uglavnom odmah poslije ponoći, brza vožnja, dolazili smo na sajmove pred otvaranje, ulazili sa trgovcima prije otvaranja sajma noseći im kutije sa robom i odmah bi počeli kupovati, stekavši tako prednost pred širom publikom kupaca. Vlasniku auta plaćali smo benzin i ručak. Ponekad se noćilo u motelima po autocestama, ostajalo nekoliko dana. Sajmovi razglednica bili su rudnici zlatnoga praha. Drugo nas u tim gradovima nije zanimalo. Fanovi. Tokom bučne i vesele večeri kupljeno se blago uspoređivalo, preprodavalo, upoznavala se građa, raspravljalo o smislu kartofilije – Krunoslav Leko.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist