Aktualno

PODUZETNIČKI DUH SLUŽAVKI MALOG ISUSA Dumne afitale ‘Kuću osam ruža’

PODUZETNIČKI DUH SLUŽAVKI MALOG ISUSA Dumne afitale ‘Kuću osam ruža’

Imali smo taj objekt pa su nam savjetovali da iznajmimo, da ne stoji prazno. Mi s tim nemamo ništa, to je odluka naših nadređenih u Splitu. Kućica u dvorištu, sobe od vrta, izvan su kruga samostana – rekli su nam iz Samostana svete obitelji na adresi Liechtensteinov put 20 u Gospinom polju u telefonskom razgovoru, kad smo htjeli saznati više o poslu iznajmljivanja apartmana u krugu tog samostana, o čemu se dosad jako malo znalo.

Premda nam je rečeno kako se poduzetnički pothvat obavlja ‘izvan kruga samostana’, s fotografija se ipak može zaključiti kako je riječ o objektu koji je dio kompleksa samostana. Ipak, kako neslužbeno saznajemo, poduzetnički duh nemaju dubrovačke dumne, već njihove ‘nadređene’ u Provincijskoj upravi u Splitu, koje su prostor dale u zakup jednom splitskom poduzetniku. Naime, u svetištu Gospe od Milosrđa sestre Služavke Malog Isusa smještene su još od 1953. godine. Najprije su stigle u samostan kapucina kao pomoć u domaćinstvu i u svetištu, ali su s godinama sve više širile svoje djelovanje pa se i broj sestara povećavao. Međutim, kad je jedinstvena Hrvatska provincija Družbe sestara Malog Isusa razdijelila u tri provincije, samostan u Gospinom polju pripao je Splitskoj provinciji. Samostan je izgrađen i dovršen 1970. godine te posvećen svetoj Obitelji. U samostanu je smješten novicijat Splitske provincije i dom za desetak starijih gospođa.

Izvrsne recenzije
Inače, prostor koje su časne sestre stavile na raspolaganje u svrhu iznajmljivanja privatnog smještaja na Internetu se može naći pod imenom ‘Guest House Eight Roses’. Naravno, zanimala nas je cijena najma u srcu sezone pa smo saznali da će zainteresirani turisti dva noćenja za dvije osobe prvih dana srpnja platiti oko 1700 kuna. Kako se može saznati na stranici Booking.com, prostor je dostupan od 9. svibnja 2016. godine, a riječ je o klimatiziranim sobama s vlastitim kupaonicama s tušem, TV-om ravnog ekrana i besplatnim WiFijem. Pojedine sobe imaju izlaz na taracu ili popločani dio dvorišta. U sklopu objekta gosti mogu besplatno koristiti parkiralište, a moguće je organizirati prijevoz iz i do zračne luke u Čilipima. Vlasnike kućnih ljubimaca mogla bi rastužiti informacija kako boravak kućnih ljubimaca nije dozvoljen. Zanimljivo je kako se u ponudi objekta, osim klimatizacijskih uređaja, grijanja i sobe za nepušače nudi i ‘kapela/svetište’, što sigurno posebno privlači segment tržišta vjerskog turizma. Što se tiče recenzija, koje su glavni pokazatelj vrijednosti, na stranici Booking.com posebno se ističe da se lokacija posebno svidjela parovima, jer je prostor ocijenjen s visokom ocjenom za boravak udvoje, a gosti smatraju i da ostvaruju veću vrijednost za plaćeni novac (‘value for money’), nego u drugim objektima u gradu. U ‘Kući osam ruža’ govore hrvatski i engleski jezik, a prihvaćaju samo plaćanje gotovinom. Korisnici su, pak, ovaj smještaj nagradili samim komplimentima.

‘Susret s časnama – čudno iskustvo’
Tako Kyle iz Ujedinjenog Kraljevstva ističe kako je samostan idealna polazna točka za otkrivanje grada, a svidjele su mu se moderne ‘samoodržive’ sobe. Kyle posebno ističe svoje iskustvo susreta s časnim sestrama.

— Sami apartmani su u malenoj enklavi gdje iz nekog razloga časne sestre žive i rade, što je bilo čudno iskustvo – istaknuo je Britanac Kyle, a njegova zemljakinja Hannah bila je vrlo zadovoljna s cijelovitom uslugom. Hrvatica Vinka je posebno pohvalila čistoću i ugodnu atmosferu s puno zelenila. ‘Čista desetka’, ocijenila je Vinka prostor naših dumana. Irmi iz BiH svidio se prekrasni voćnjak, kao i blizina predivne plaže (pretpostavljamo da je riječ o plaži Bellevue), dok je Cristina iz Portugala ostala zapanjena kako je u samostanu ‘supertiho’, a blizu povijesne jezgre.

— Možete sjesti u vrtu i gledati na brdo, a moguće je i sam sebi spraviti doručak – zapisala je Portugalka. Na kraju napomenimo kako nije niti neobično niti čudno što se časne sestre bave iznajmljivanjem, jer takav smještaj putnici namjernici mogu pronaći svugdje na svijetu, posebno kad je riječ o vjerskom turizmu.

 

DOM ZA STARIJE


Bez novih korisnika, ali radi

Zasad nećemo primati nove korisnike. Ovog trenutka to ne možemo. Ali ne zatvaramo dom, sad imamo desetak gospođa koje su u visokim godinama. Radimo normalno, a budućnost ovisi o odlukama naših nadređenih iz Splita – odgovorili su iz Samostana svete obitelji na informaciju kako se dom za starije osobe u sklopu samostana zatvara. To, srećom, nije točno.

Foto DuList/Booking.com

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist