Aktualno

PODRŽIMO IH! Danas je Svjetski dan Down sindroma

PODRŽIMO IH! Danas je Svjetski dan Down sindroma

Svjetski je dan sindroma Down. Današnji datum, 21. ožujak, simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Obilježavanje Svjetskog dana Downovog sindroma ima za cilj promovirati svijest i razumijevanje, kao i pitanja vezana uz mobiliziranje podrške i priznavanje dostojanstva, prava i dobrobiti za osobe s Downovim sindromom. Simbol današnjeg dana su šarene bječvice pa ih ne zaboravite obući u znak podrške osobama s Downom.

Prisutnost jednog kromosoma viška uzrokuje ovaj genetski poremećaj, a nastaje u trenutku začeća. Krmosomi prenose sve nasljedne karakteristike, a na svakom od njih nalaze se tisuće gena u kojima su zapisane sve naše nasljedne osobine u obliku DNA. Kromosomi dolaze u paru i u svakoj se stanici nalaze 23 para (46 kromosoma ukupno). U svakom paru jedan kromosom potječe od majke, a jedan od oca.

Uzrok Downova sindroma otkrio je 1959. godine francuski genetičar, prof. Jerome Lejeune. Na 21. paru kromosoma otkrio je još jedan kromosom viška, umjesto dva, tu su se nalazila tri kromosoma, a u cijeloj stanici umjesto 46, ukupno 47 kromosoma. Takav poremećaj nalazi se u svakog čovjeka s Downovim sindromom. Nije ga moguće izmijeniti, niti liječiti.

Sindrom je naziv za skup zajedničkih znakova i karakteristika, a ime Down potječe od imena engleskog liječnika Johna Langdona Downa koji ga je 1866. prvi opisao, gotovo 100 godina prije nego što je pronađen uzrok poremećaju.

Ljudi s Downovim sindromom imaju određeni stupanj poremećaja u razvoju. Stupanj poremećaja varira od osobe do osobe i nemoguće je odmah poslije porođaja ustanoviti koji će stupanj poremećaja dijete imati. Njihov intenzitet se razlikuje od osobe do osobe.

Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne: 30-60 posto osoba ima srčane greške, 20 posto osoba ima endokrinološke probleme, najčešće poremećaji u radu štitne žlijezde. Osim toga, djeca s Downovim sindromom mogu imati neurološke, hematološke poremećaje, poremećaje lokomotornog sustava, gastroinstestinalnog sustava, bolesti oka, bolesti usne šupljine.

Kod osoba sa Downovim sindromom prisutno je i intelektualno oštećenje različitog stupnja. Bez obzira koliko oboljenja ili poremećaja je prisutno, ova djeca trebaju posebnu pažnju tijekom odrastanja, različite medicinske i rehabilitacijske postupke – defektološki i logopedski tretmani, fizikalna terapija, te posebne metode učenja.

Pročitajte još

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist

Dubravka Šuica druga na listi za Europski parlament

Dulist

OTVOREN PAVILJON BIH Marin Ivanović: ‘Čast mi je biti imenovan povjerenikom i kustosom’

Dulist