AktualnoUrednički izbor

PODRŠKA NOVOM ZAKONU IZ DUBROVNIKA Srpskohrvatski ne postoji, uvijek smo svoj jezik nazivali hrvatskim

PXL 010823 101980527
01.08.2023., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici predstavljen je novi Zakon o hrvatskom jeziku. ministrica kulture i medija Nina Obuljen Korzinek, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji

U zadnje vrijeme, svake godine svjedoci smo nove provokacije srbijanskih književnih teoretičara i političara, istupa srbijanskih navodnih filoloških stručnjaka, te njihovih jezičnih i političkih deklaracija u kojima je razvidno otvoreno posezanje za hrvatskom književnošću i zatiranje hrvatskog jezika.

Gotovo dvostoljetna srbijanska nastojanja, označena su nasrtajima na hrvatski jezik i hrvatsku književnost, a da pri tome nisu nikada donijela ništa argumentirano i znanstveno dokazivo.

U vrijeme Titove Jugoslavije projekt srpskohrvatskog/hrvatskosrpskog jezika kao nepostojećeg hibridnog jezika, zamišljen još 1850., a nametnut Novosadskim dogovorom 1954. godine, hranio se idejom poistovjećivanja dvaju različitih jezika kome su dali ime srpsko-hrvatski, premda smo mi Hrvati uvijek svoj jezik nazivali samo hrvatskim. Na književnom planu trajni kompleks izostanka renesanse i baroka u korpusu vlastite književnosti Srbi su rješavali prisvojnim pridjevom “naša“, pa su tako bez posljedica i mogućnosti prosvjeda s hrvatske strane govorili o “našoj” renesansi i “našem” baroku. Opsjednuto su desetljećima istraživali u Državnom arhivu u Dubrovniku nastojeći pronaći u spisima dubrovačke kancelarije i najmanji trag koji bi išao u prilog njihovim krivotvorinama.

Pomičući granice hrvatskog jezika i književnosti, oni u svom osvetničkom gubitništvu nastoje pomaći i granice teritorija samostalne države Republike Hrvatske. Dubrovnik koji su u Domovinskom ratu žestoko bombardirali, uništavali sve njegove kulturne vrijednosti kao ciljeve svoga pogubnog djelovanja i sada je najjača meta njihove osvajačke retorike. Nemamo iluzija da bi se u tom pogledu išta moglo promijeniti u dogledno vrijeme.

Svjesni smo da je hrvatski jezik u svojoj ukupnosti i cjelovitosti temeljna sastavnica hrvatskoga identiteta i hrvatske nacionalne samobitnosti. Stoga dajemo potporu Nacrtu prijedloga Zakona o hrvatskom jeziku. Skrb za hrvatski jezik, njegova narječja i njegove idiome, njegova zaštita, njegovanje i razvoj moraju biti trajna obveza i dužnost države i svih ustanova javnoga i društvenoga života, kao i svih građana Republike Hrvatske želimo li sačuvati svoj identitet. S vjerom i nadom očekujemo uskoro u svojoj državi Hrvatskoj, koja ima svoju vojsku i policiju, svoju funkcionalnu ekonomiju i svoj jezik – i Zakon o hrvatskom jeziku.

izv. prof. dr. sc. Katja Bakija

dr. sc. Helena Brautović

Ivana Grkeš, predsjednica OMH

dipl. ing. građ. Zoran Ivanković

izv. prof. dr. sc. Irena Ipšić

dr. sc. Rina Kralj Brassard, viša znan. suradnica u HAZU

Božo Lasić, načelnik općine Konavle

dr. Jure Burić, liječnik

dr. sc. Ivana Lazarević, kustosica Zbirke Baltazara Bogišića HAZU

don Josip Lebo, profesor

Dubravka Martinović, dipl. oec.

doc. dr. sc. Jasenka Maslek

Gordana Müller

Bogdan Nakarada

Nikolina Pozniak, ravnateljica Državnog arhiva u Dubrovniku

Ana Rajić, mag. phil.

Anđelko Skvrce, dipl. oec.

dr. sc. Slavica Stojan, znanstvena savjetnica u trajnom zvanju

dr. sc. Josip Sopta, gvardijan franjevački samostan Male braće

Foto: Predstavljanje novog Zakona o hrvatskom jeziku/Davorin Visnjic/PIXSELL

Pročitajte još

Zdravko Kovačić imenovan za zapovjednika JVP Dubrovački vatrogasci

Dulist

Franković i Obuljen Koržinek na međunarodnoj konferenciji o upravljanju digitalnim platformama

Dulist

HRVATSKI ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO Ne bojte se, od kućne klime se ne možete zaraziti legionarkom!

Dulist