Grad

PODACI GRADA Evo koliko smeća s kruzera završi na Grabovici

PODACI GRADA Evo koliko smeća s kruzera završi na Grabovici

Iz Gradske uprave uputili su priopćenje vezane za temu zbrinjavanja otpada Luke Dubrovnik koje je proteklih dana izazvalo polemiku među pojedinim političkim strankama. Njihovo priopćenje prensimo u cijelosti.

-S obzirom da posljednjih dana pojedine političke organizacije zlonamjernim i neistinitim konstrukcijama žele obmanuti naše sugrađane, ovim putem dostavljamo konkretne podatke o količinama prikupljenog otpada različitih gospodarskih subjekata koji posluju na području Grada Dubrovnika, a sve kako bi se isti mogli usporediti s količinama otpada koje Čistoći Dubrovnik na zbrinjavanje preda Luka Dubrovnik, a koji nastaje prikupljanjem komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima.

Ističemo da je Grad Dubrovnik turistička destinacija i kao takva, osim otpada svojih stanovnika, bilježi i razne količine otpada koji proizvode svi oni koji posjećuju naš Grad, a koje gospodarski subjekti sukladno Zakonu o održivom gospodarenju otpadom predaju Čistoći Dubrovnik kao ovlaštenom davatelju usluga.

Isto tako je vrlo bitno za napomenuti kako svake godine gospodarski subjekti u sve većem obimu razvrstavaju otpad i isti šalju na daljnju oporabu, pa tako i Luka Dubrovnik, te se taj otpad ne odlaže na Grabovicu.

Podaci navedeni u tabeli činjenično pokazuju da je Luka Dubrovnik u 2017. godini Čistoći Dubrovnik predala 2.108.000,00 litara miješanog komunalnog prikupljenog s kruzera, odnosno 2.398.000,00 litara u 2018., dok je do 31. listopada tekuće godine predano 2.196.000,00 litara. Za razliku od Luke Dubrovnik koja je obavljanjem svoje gospodarske djelatnosti u promatranom trogodišnjem razdoblju prikupila i predala 6.702.000,00 litara miješanog komunalnog otpada s brodova na kružnim putovanjima, Zračna luka Dubrovnik, usporedbe radi, u istom razdoblju Čistoći na zbrinjavanje predala je 13.193.260,00 litara, dok su hotelske kuće prikupile i predale 16.158.115,00, odnosno 17.599.766,70 litara otpada.

PODACI GRADA Evo koliko smeća s kruzera završi na GraboviciUspoređujući količinu predanog miješanog komunalnog otpada u tablici navedena četiri velika gospodarska subjekta jasno je kako udio otpada s kruzera koji je u posljednje tri godine predala Luka Dubrovnik čini tek 12,4 posto od ukupno predanog otpada od strane četiri velika subjekta – Zračne luke Dubrovnik i dvije hotelske kuće.

Stoga je u istinu nevjerojatna potreba određenih političkih stranaka koji netočnim, neprovjerenim i lažnim informacijama žele uvjeriti naše sugrađane u nešto što nije istina.

Zaključno, treba napomenuti kako je nakon više od 15 godina pokrenuta sanacija odlagališta otpada Grabovica. Radovi na odlagalištu napreduju utvrđenom dinamikom i uvjereni smo kako će vrlo skoro doći do zatvaranja Grabovice – stoji u priopćenju Gradske uprave.

Pročitajte još

POKRENUTA JAVNA NABAVA Gradit će se novi boćarski dom u Gospinom polju

Dulist

‘Neboderko’ od ponedjeljka s deset dodatnih polazaka!

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist