Vaše vijesti

Počinju Zimske igre. U aranžmanu Razvoj Golfa i na štetu Imperiala!

Počinju Zimske igre. U aranžmanu Razvoj Golfa i na štetu Imperiala!

Dubrovačke ljetne igre su završile, ali se čini kako su započele Zimske igre u Dubrovniku. U aranžmanu tvrtke Razvoj Golf koja ima i 30-godišnju koncesiju za tvrđavu Imperial na Srđu.

Tvrđava je pretrpjela teška oštećenja u Domovinskom ratu, a i tijekom vremena. Koncesionar je želi uklopiti u svoj Golf resort i dao je izraditi plan obnove kako bi tvrđavu uredio kao elitni turistički objekt. Međutim, Konzervatorski odjel u Dubrovniku odbio je takvo rješenje kao neadekvatno zaštićenom spomeniku kulture. Predstavnici firme Razvoj Golf sada reagiraju na nama već poznati način, koristeći i novinska izdanja kako bi predočili tko im koči početak gradnje Golf resorta, a to su konzervatori koji po njihovom sudu nisu pravilno ocjenili i odobrili njihov plan obnove tvrđave. Međutim. trebali bi znati da tvrđava Imperial nije samo povijesni objekt sa početka XIX st.. već i simbol obrane i žrtve Dubrovnika u Domovinskom ratu pa se tako treba prema njoj i odnositi, uz poštovanje važećeg Zakona o zaštiti spomenika kulture što je koncesionaru čini se – promaklo.Tvrđava je građena kao obrambena forifikacija a ne kao turistčko-ugostiteljski objekt pa se svakoj izmjeni i popravku treba pristupiti sa najvećom pažnjom da se ne promjeni njena izvornost i status spomenika kulture,kao što smo zorno u mogućnosti vidjeti kod tvrđave Revelin. U ovom slučaju promjene su toliko drastične da možemo govoriti o devastaciji spomenika, što u ni kojem slučaju nije dopustivo. Što dakle traži koncesionar: iskapanje nekih suterenskih etaža za tehničke i pomoćne prostore, kako kuhinja predviđenog restorana ne bi bila u srcu spomenika, nadalje se predviđa uređenje galerije, otvaranje male konferencijske dvorane, vidikovac, restoran sa pogledom na Dubrovnik, prostori gdje bi se nudili autohtoni suveniri i domaći brendovi.

Zatim je preuzeta obaveza uređenja Muzeja Domovinskog rata na površini od 300 m2, ali se sada predviđa da se cijeli istočni bastion sa površinom od 1500 m2 prenamjeni u muzej, jer da je dosadašnji prostor premalen. Postoji mogućnost da je takva “darežljivost” vezana sa iskorištavanjem glavne zgrade tvrđave i njenom položaju nad Gradom. U svakom slučaju, financijska iskoristivost je glavna ideja vodilja ovakvom projektu obnove Imperiala. Konzervatorski odjel u Dubrovniku ukazuje na moguću devastaciju tvrđave i u svom rješenju kaže da nije prepoznata vrijednost kulturnog dobra, te njegov povijesni, arhiktektonski i memorijski značaj i također da projekt nije u skladu sa etičkim principima konzervatorske teorije i prakse. Sada su konzervatori izloženi pritisku i preko viših instanci da bi promjenili stav jer da bez razloga stopiraju invensticiju vrijednu stotinjak milijuna kuna.

Jedan od projektanata obnove tvrdi da nije ugrožen spomenički integritet tvrđave, te da mu odgovor konzervatora nije logičan, pogotovo ako se osvrnemo na neke slučajeve u svijetu, gdje se na primjer grade garaže ispod gotičkih katedrala, ako je tako to je genijalno ili navodi primjer podzemnog ulaza u galeriju Louvre u Parizu, koji po svemu sudeć izveden da se posjetiocima predoče i ostaci kraljevskog dvorca iz početka 13 stoljeća otkrivenog kod rekonstrukcije ovog komplaksa(ovo su svakako “logični” primjeri za iskapanja i izmjene na tvrđavi) ali nam je pri tome zaboravio reći da ovakvi poduhvati nisu u skladu sa Zakonom o zaštiti spomenika kulture kao ni sa pravilima UNESCO-a, koji su važili i važe u zemljama gdje su ostvarene takve konstrukcije. Poznata je također činjenica da je navedeni ulaz sa staklenom piramidom u dvorištu Louvra podupirao i odobrio onovremeni presjednik Francuske Miteran što možemo označiti kao politički pritisak bez obzira na svrsishodnost izvedbe, pa svakako mislim da se može reći da ovakva iracionalna rješenja nisu prihvatljiva u konzervatorskoj praksi.

Međutim, izgleda da kod nekih projektanata postaje običaj da ako je ikako moguće zaobiđu zakonsku i racionalnu regulativu zaštite spomenika kulture primjenjujući svoje “vanredne”inovacije koje nagrđuju našu baštinu (u nas posebno Revelin). Nije mi jasno a vjerujem ne samo meni, zašto se kod rekonstrukcija spomenika kulture na angažiraju naši visoko kvalificirani arhitekti, koji poznaju Grad i povijest njegove arhiktekture, koji priznaju i poštuju zakone i pravila zaštite spomenika i koji vole naš Grad, a ne ljudi kojima je materijalna iskoristivost važnija od povijesnog značaja i vrijednosti spomenika. Nisam protiv njihova korištenja i u suvremenim uvijetima ali nena štetu njihove izvornosti.

Čini se da je invenstitore uhvatilo ubrzanje, jer se približava ugovoreni rok 30. 10. 2015. za početak obnove tvrđave. Do tada preostaje 12 mjeseci. Razvoj Golf je imao dovoljno vremena za sređivanje dokumentacije za obnovu tvrđave od prošlogodišnjeg usvajanja UPU platoa Srđ, a još nemaju niti idejni a kamoli glavni projekt, pa sada pritiscima pokušavaju sustići krajni rok. Na brzanje uređenja dokumentacije moguće utječe i činjenica da se približava dan monitoringa UNESCO-a do kada treba izraditi i Studiju utjecaja na baštinu. Interesantno je da konzervatori, djelatnici muzeja Domovinskog rata i domaći arhitekti nisu bili pozivani ni na konzultacije za rješavanja plana obnove.

Marko Tomić

 

Stavovi i mišljenja u rubrici ‘Vaše vijesti’ ne izražavaju nužno uredničku politiku redakcije portala dulist.hr, već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora.

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist