Vaše vijesti

Lapadski osmaši u Vukovaru

Lapadski osmaši u Vukovaru

Osnovna škola Lapad svake godine s puno ljubavi i poštovanja obilježava Dan sjećanja na stradanja i patnju Vukovara. Taj dan uvijek je ispunjen tugom, ali i ponosom i ljubavlju.

U znak te ljubavi lapadska škola prva je organizirala paljenje svijeća na Stradunu od kojih je oblikovano i plamteće srce pred crkvom našega Parca. Predstavljalo je u tom trenutku 1050 zahvalnih srca lapadskih učenika. Taj simboličan čin vječne ljubavi postao je tradicija na što smo mi u Lapadu ponosni. Kruna te ljubavi jest potpisivanje Povelje o prijateljstvu lapadske škole i OŠ Dragutina Tadijanovića iz Vukovara koja se dogodila kao dio sveukupnih radosti i svečanosti u prigodi Feste sv. Vlaha. Ljubav, prijateljstvo i zahvalnost bili su i krajnji cilj ekskurzije lapadskih osmaša ove godine.

Njih 130 najveći dio petodnevne ekskurzije provelo je baš u Vukovaru, gdje su se u neposrednom susretu s istinom uvjerili u teška stradanja i patnju koju je pretrpio naš Vukovar u Domovinskom ratu. Koliko su snažno doživjeli istinu o stradanjima i patnji Vukovara svjedoče dojmovi koje su kasnije iznosili u svojim osvrtima o svemu onome što su doživjeli na ekskurziji. Učitelji koji su pratili naše učenike vratili su se oduševljeni ponašanjem naših učenika općenito, a naročito tijekom boravka u Vukovaru.

Veseli i činjenica da su posjetili našu prijateljsku školu i tako se upoznali s Vukovarom danas koji živi za budućnost poštujući istinu o nedavnoj bolnoj prošlosti. Bravo za naše osmaše, učitelje koji su s njima proveli pet prekrasnih dana, ali i za njihove roditelje koji su u njih usadili primjereno ponašanje i poštivanje svega onoga što Vukovar svima nama znači.

Zahvalnost i ljubav i ovih dana živjet će u školi Lapad u čijem dvorištu ćemo i ove godine zapaliti plamteće srce te na video konferenciji o Vukovaru 1991. godine u kojoj ćemo po 4. put sudjelovati, zahvalni dubrovačkom Sveučilištu koje nam to omogućava.

Doris Raguž, OŠ Lapad

Pročitajte još

[FOTO] SUGRAĐANIN UPOZORAVA Netko krade kamen na trasi stare željezničke pruge?

Dulist

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist