Aktualno

Počinju nacionalni ispiti, pisat će ih više od 37 tisuća učenika

razred skola ucenik ucionica montovjerna

Ispitima iz hrvatskog jezika ovog ponedjeljka započeli su nacionalni ispiti za učenike četvrtih razreda. Do 8. ožujka umjesto u odabranim eksperimentalnim školama pisat će ih svi četvrtaši, njih 37.007, a tjedan kasnije, od 11. ožujka i svi osmaši.

Ove godine nacionalne ispite pišu svi učenici četvrtih razreda i svi učenici osmih razreda. Nacionalni ispit je standardizirani vanjski ispit, što znači da je isti za sve učenike u generaciji te da ga ne provodi škola, nego vanjska institucija. Ispiti će se za obje skupine učenika provoditi kroz ožujak i svi se pišu od devet sati ujutro, ali trajanje ispita ovisi o predmetu.

Prvi na redu su četvrtaši. Hrvatski jezik učenici četvrtog razreda pišu 4. ožujka, Matematiku 6. ožujka, a Prirodu i društvo četvrtaši pišu 8. ožujka. I za učenike osmih razreda prvi je na rasporedu ispit iz Hrvatskog jezika, a polaže se 11. ožujka. Prvi strani jezik piše se 13. ožujka, Matematika za osmaše na rasporedu je 15. ožujka, Biologija se piše 19., a Fizika 21. ožujka. Povijest je na rasporedu 25. 3., Geografija 26. ožujka, a Kemija 27. ožujka.

Dan kada se pišu nacionalni ispiti je redoviti nastavni dan, ali nastavnicima je preporučeno da taj dan ne planiraju druge ispite. Za vrijeme pisanja nacionalnih ispita  učenici kod sebe ne smiju imati mobitel niti pametni sat, a tijekom ispita nema izlaženja iz učionice, osim ako je to prijeko potrebno, piše srednja.hr.

Ključno pitanje učenika je i ocjenjuju li se nacionalni ispiti? Ove godine ne, ali ostvareni bodovi bit će uneseni pod bilješku u e-Dnevniku. Izostanak na dan pisanja nacionalnih ispita morat će se opravdati, no učenici ispite neće morati pisati naknadno.

Pročitajte još

Meteorolog: ‘Do kraja svibnja promjenjivo, a ljeto će biti toplije od prosjeka uz moguće suše’

Dulist

HRVATSKA DRUGA PO INFLACIJI Maslinovo ulje u travnju skuplje 61,4 posto!

Dulist

DOSJE JARAK Banožić prvi put nakon nesreće: ‘Želim istinu, nisam pretjecao’

Dulist