Aktualno

POČELI RADOVI Prevlaka u svom punom sjaju s Muzejom kroz četiri godine

POČELI RADOVI Prevlaka u svom punom sjaju s Muzejom kroz četiri godine

Prva faza radova na obnovi tvrđave na Prevlaci započela je sredinom siječnja. Treba podsjetiti kako je DPDS dobio tvrđavu na upravljanje, a sporazumom se s Općinom Konavle obvezalo na njeno uređenje te otvaranje Muzeja austro-ugarske ratne mornarice.

Kako je u jednom od proteklih brojeva tiskanog izdanja DuLista istaknuo predsjednik Niko Kapetanić, Društvo prijatelja dubrovačke starine dobilo je sve suglasnosti na projekt hitnih intervencija te izabralo izvođača radova i nadzor. Uskoro će se postaviti skela i krenuti s radovima koji će trajati dvije godine, a odnose se na uređenje vanjske fasade, izmjenu kamena na statički ugroženim dijelovima tvrđave itd.

U međuvremenu se radi glavni projekt, s čijom će se realizacijom krenuti nakon što završe radovi hitne sanacije, a prema sadašnjim planovima Prevlaka će u svom punom sjaju s Muzejom osvanuti kroz četiri godine.

Muzej, akvarij, vidikovac…
Kad je riječ o glavnom projektu obnove i uređenja ove tvrđave na krajnjem jugu Hrvatske, DpDS će projekt aplicirati na eU fondove, na čemu se radi, a kako ističe Kapetanić, da bi se to moglo i ostvariti, Vlada rH obnovu tvrđave mora proglasiti projektom od strateškog državnog interesa.

— To su sve koraci na kojima trenutno intenzivno radimo – govori za DuList Niko Kapetanić. Na naše pitanje koliko će cjelokupna obnova i uređenje tvrđave koštati, barem prema sadašnjim procjenama, Kapetanić ističe kako se trenutna gruba procjena kreće oko 60 milijuna kuna.

— Računamo to pokriti sredstvima EU fondova, a hoćemo li u tome uspjeti ili ne ovisit će isključivo o Vladi Republike Hrvatske – navodi Kapetanić. Inače, uz Muzej austro-ugarske ratne mornarice, tu će se nalaziti i drugi sadržaji poput akvarija, ugostiteljskih objekata, suvenirnica do vidikovca.

— Prema projektnom zadatku jedan dio tvrđave služio bi za izlaganje zbirke predmeta Austro-ugarske ratne mornarice, drugi dio za prikaz važnih događaja iz Prvog svjetskog rata kad je pomorstvo u pitanju, od Viške do Otrantske bitke i nekih drugih događaja, a treći dio bi bio za akvarij, restoran, kafić i suvenirnice, vidikovac… – objašnjava Kapetanić.

Bogata zbirka
Bogata zbirka od 500 predmeta već je nabavljena i pohranjena u depou, a tu su brojni eksponati od kompasa s brodova i posuđa za jelo, do pušaka, sablji, odjeće, odnosno odora ratne mornarice… U zbirci su i razne druge memorabilije, odlikovanja, ordeni, značke i slično, a zanimljivo je kako ova bogata zbirka sadrži i predmete s primjerice krstarice SMS Saida koja je sudjelovala u Otrantskoj bitki. Kapetanić nam je otkrio još nekoliko zanimljivosti o ovoj vrijednoj zbirci. Tako se u njoj nalazi i pilotska odjeća najuspješnijeg austrougarskog mornaričkog zrakoplovnog pilota u Prvom svjetskom ratu Gottfrieda von Banfielda, koji je inače iz Herceg Novog, ali i dijelovi opreme njemačkog časnika koji je praktički donio pobjedu u Viškoj bitki.

— Na taj ćemo način, s konkretnim predmetima, prikazati određene događaje tog vremena – priča nam Kapetanić. Radi se i na tome da se nabavi vojna knjižica za letenje prvim avionima, hidroplanima Viktora Klobučara, Hrvata iz Like, koji je ustrojio mornaričko zrakoplovstvo. U zbirci bi se trebala naći i njegova dozvola za letenje zeppelinom.

— Sljedećih godina ćemo intenzivno na tome raditi jer želimo da to bude najbolje prezentirana zbirka ove tematike u Europi. Treba uloženo i vratiti pa želimo da to bude sjecište svih srednjoeuropskih naroda – naglašava Niko Kapetanić.

— Da bi se cijeli projekt realizirao, moramo dobiti i zemljište ispred koje je sastavni dio tvrđave, a sve radi projektiranja parkirališta – govori nam predsjednik DPDS-a, a sve je zapravo povezano s odlukama Vlade RH, koja projekt mora proglasiti strateškim projektom kako bi se isti mogao aplicirati na fondove EU.

Simbol povijesti, prkosa i ponosa
Treba podsjetiti kako je prvi korak ka ovom projektu napravljen u listopadu 2017. godine i to Ugovorom o ustupanju tvrđave na Prevlaci Općini Konavle kojega su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

— Prevlaka je simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa. Ovim se prekida stoljetni status Prevlake kao simbola otimanja i nasrtaja, neprijateljstva, najjužnije točke Hrvatske, gdje su dolazili neprijatelji. Prevlaka postaje točka susreta prijatelja iz općine, županije ili DPDS-a. Ta udruga zna kako čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti i mijenjati status – izjavio je tom prilikom ministar državne imovine Goran Marić.

— Hvala ministru Mariću što je pokazao da državna administracija može biti učinkovita. Od ideje do realizacije nije prošlo više do tri mjeseca. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se tvrđava napokon privede ne bilo kakvoj namjeni, već da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu države s ponosom zavijori hrvatski barjak – izjavio je tada načelnik Općine Konavle Božo Lasić dodavši kako je kao tema muzeja izabrana austrougarska mornarica, budući da su brojni Konavljani, Dalmatinci i Hrvati pripadali toj mornarici. Austro-ugarska je u to doba bila svojevrsna ujedinjena Europa pa je ovaj muzej najbolje rješenje, kao simbol mira jer su u toj mornarici bili svi narodi s ovog područja – rekao je Lasić.

Glorifikacija hrvatske komponente
Na potpisivanju Ugovora DPDS-a i Općine Konavle Niko Kapetanić je istaknuo kako tvrđava neće vratiti uloženo već i donositi dobar profit.

— I u trenutnom ruševnom stanju izaziva toliki interes da se ljeti oko nje nema gdje parkirati. A možete vidjeti registracija iz država srednje Europe, dakle bivših članica AustroUgarske monarhije, jer se kod mnogih još uvijek budi nostalgija za vremenima kad su imali more – izjavio je tada Kapetanić najavivši kako će kroz Muzej austro-ugarskih pomorskih memorabilija glorificirati hrvatsku komponentu, prije svega kroz Kraljevinu Hrvatsku, Slavoniju i Dalmaciju.

— Zapovjednik Austro-ugarske mornarice u Prvom svjetskom ratu bio je Hrvat iz Zagreba Maximilian Njegovan. Jedan od najboljih pilota hidroaviona bio je Hrvat iz Herceg Novog, a u vrhu je bio još jedan naš čovjek Nardelli. Na krstarici potopljenoj ispred Bara članovi posade su bili Hrvati. Želimo obnoviti i uspomenu na Višku bitku. Sadržaj mora privući Europljane, ali i sve uzraste, od akvarija preko suvenirnice, vidikovca i ugostiteljskih objekata – objasnio je Kapetanić.

A što je s tvrđavana na Srđu i Lokrumu?
Niko Kapetanić osvrnuo se i na tvrđave na Srđu i Lokrumu budući da, govori nam, građani često znaju pitati zašto se i one ne obnavljaju kad se već obnavlja Prevlaka.

-Mi smo u prvom redu htjeli obnoviti Fort Imperial i Fort Royal na Lokrumu. Na Lokrumu se projekt radi već tri godine i nismo još dobili suglasnost konzervatora. Kad je dobijemo radit će se obnova i ove tvrđave. Tu je završena arheologija, što je bilo zahtjevno, a i prije 10-15 godina smo već neke dijelove obnovili. Sad bi se radio cijeli kompleks i mi smo na to spremni. Čekamo, dakle, suglasnost konzervatora – govori Niko Kapetanić.

Kad je riječ o Fort Imperialu na Srđu, tu je situacija drukčija zato što je vlasnik tvrđave, Grad Dubrovnik još 2009. godine potpisao ugovor s tvrtkom Razvoj golf, odnosno investitorima golfa na Srđu. Tvrđava je njima dana u koncesiju uz uvjet njene obnove.

-Htjeli smo ga obnavljati, ali je Grad potpisao ugovor s investitorima golfa da će oni to obnoviti. Stoga mi tu nemamo što raditi bez suglasnosti vlasnika, odnosno novih ugovora. Nismo dakle preskočili Fort Imperial nego je to posljedica tih starih ugovora između Grada i investitora – zaključuje Kapetanić.

Članak izvorno objavljen u tiskanom izdanju DuLista 9. siječnja 2019.

Pročitajte još

[FOTO] DIVNA MLADOST Župljani i Konavljani primili sakrament potvrde

Dulist

Počinje isplata dječjeg doplatka za ožujak

Dulist

OD PONOĆI Počinje izborna šutnja!

Dulist