Aktualno

POČELA IZBORNA ŠUTNJA Kazne za prekršitelje do pola milijuna kuna

Točno u ponoć počela je izborna šutnja na lokalnim izborima koji će se održati u nedjelju, 16. svibnja. Izborna šutnja završava u nedjelju u 19 sati sa zatvaranjem birališta.

Za vrijeme izborne šutnje, navelo je Državno izborno povjerenstvo u priopćenju, zabranjeno je javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela.

Državno izborno povjerenstvo poziva sudionike lokalnih izbora te druge fizičke i pravne osobe da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od: iznošenja i obrazlaganja izbornih programa, objavljivanja promidžbenih poruka i fotografija kandidata u medijima, postavljanja novih promidžbenih plakata ili letaka, pozivanja na glasovanje za pojedine izborne sudionike, upućivanja telefonskih poziva, SMS poruka ili elektroničke pošte biračima, postavljanja novih promidžbenih sadržaja poput statusa, video clipova, slika ili komentara na društvenim mrežama, kao što su Facebook, Twitter i ostale, a koji se izravno objavljuju na naslovnicama kao novosti ili na privatnim profilima povezanih privatnih korisnika društvenih mreža kao i bilo kojih drugih aktivnosti koje bi predstavljale izbornu promidžbu.
Državno izborno povjerenstvo poziva također medije i medijske nakladnike da se u vremenu izborne šutnje suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi – oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.
Sukladno zakonu, prekršaj – povreda izborne šutnje kažnjava se kaznama: od 3.000,00 kuna fizička osoba, od 10.000,00 do 30.000,00 kuna kandidat na izborima, od 100.000,00 do 500.000,00 kuna pravna osoba, od 10.000,00 do 30.000,00 kuna odgovorna osoba u pravnoj osobi.

Pročitajte još

‘Vozi se slalom’ između cijena materijala, a kvalitetnog radnika nema ‘ni za lijeka’

Iva Dedo

ODRŽAVANJE I POPULARIZACIJA TRADICIJE Konavosko svilarstvo pod preventivnom zaštitom!

Dulist

NESLUŽBENO Benzin i dizel u ponoć ne poskupljuju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija