DuList PROMO

Poboljšajte san uz namirnicu koju zasigurno već imate u kući – blagodati med

Poboljšajte san uz namirnicu koju zasigurno već imate u kući - blagodati med

Sasvim je očito da je san neophodan za mnoge vitalne funkcije uključujući razvoj, očuvanje energije, čišćenje moždanog otpada, modulaciju imunoloških odgovora, kogniciju, performanse, budnost, bolest, psihološko stanje…

Nedostatak sna može imati jako negativan utjecaj na svakodnevan život i na zdravlje. Možete imati problema s učenjem, fokusiranjem i reagiranjem. Također, možda će vam biti teško prosuđivati tuđe emocije i reakcije. Nedostatak sna također može učiniti da se osjećate frustrirano, mrzovoljno ili tjeskobno.

Dok većina ljudi drži med u smočnici, možda ne bi bila loša ideja uzeti bočicu i za svoj noćni ormarić. Sirovi i nefiltrirani med može hidratizirati vašu kožu, umiriti grlo, pomoći u zacjeljivanju rana i zasladiti sve u što ga stavite, ali vam također može pomoći da se slatko naspavate. Žlica sirovog meda neposredno prije spavanja pomaže vam da lakše utonete u san. A najbolje od svega je što ga je lako nabaviti – često po jako povoljnoj cijeni u Plodine katalogu.

Med pruža lako dostupno gorivo za vaš mozak tijekom cijele noći. Točnije, obnavlja zalihe glikogena u vašoj jetri, a niske razine glikogena šalju informaciju mozgu da je vrijeme za jelo. Ako niste jeli nekoliko sati prije spavanja, ova ‘glad’ može uzrokovati da se probudite usred noći i spavate slabije.

Poboljšajte san uz namirnicu koju zasigurno već imate u kući - blagodati med

Med pomaže vašem mozgu da oslobodi melatonin, hormon koji vaše tijelo koristi da se obnovi tijekom sna. To se događa kroz niz transformacija u vašem mozgu: šećeri u medu povećavaju razinu inzulina, oslobađajući triptofan, koji postaje serotonin, koji pak postaje melatonin. Mnogi doktori i promotori zdravog života opširno pišu o tome te promoviraju med kako zbog drugih brojnih benefita za tijelo, tako i radi dobrog poticanja sna.

Dakle, uozbiljimo se onda. Kako biste se naspavali najbolje što možete, započnite slijediti naputke s ovog popisa:

• Nemojte piti alkohol, ili ga barem unesite prije večere. Alkohol u kasnim noćnim satima može učiniti da se osjećate pospano, ali će također uzrokovati da se budite cijelu noć.

• Prigušite svjetla u svojoj kući kada vani padne mrak.

• Uzmite omega-3 masne kiseline iz mesa, plodova mora, ribljeg ulja ili u tabletama za večeru ili 2 sata prije spavanja.

• Uzmite jednu žlicu MCT ulja, kokosovog ulja ili druge masti neposredno prije večere. Ovo će vas držati sitima cijelu noć, a da ne izazovete oscilacije šećera u krvi.

Prestanite gledati u ekrane (uključujući i ovaj) barem dva sata prije spavanja. Plava svjetlost ekrana svih vrsta može poremetiti proizvodnju melatonina. Ako se jednostavno ne možete odspojiti, postoje i aplikacije koje mogu pomoći smanjiti plavo svjetlo koje generiraju zasloni.

• Napravite popis obaveza, istuširajte se, meditirajte, čitajte knjigu – sve te stvari mogu vam pomoći da skrenete misli s nadolazećeg dana. Koji god način opuštanja preferirate, učinite to nekoliko sati prije spavanja.

• Pokušajte piti juhu od kostiju ili jesti tablete želatine ili glicina. Svi sadrže aminokiseline koje mogu povećati serotonin i melatonin, govoreći vašem mozgu da je vrijeme za spavanje.

• Na kraju, popijte jednu ili dvije žličice sirovog i nefiltriranog meda neposredno prije spavanja.

Poboljšajte san uz namirnicu koju zasigurno već imate u kući - blagodati med

Slatki snovi!

Pročitajte još

Poznati solarni brend MS2 Energo otvara ured, dostupne su i subvencije

Dulist

Otkrijte najbolje slot igre u hrvatskim online kasinima

Dulist

Zanimljive činjenice o automatima za igre

Dulist