Grad

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Korak do realizacije nove ceste za Nuncijatu

Grad Dubrovnik izradio je projektnu dokumentaciju za novu cestu prema naselju Nuncijata, što je preduvjet za ishođenje lokacijske dozvole za projekt. Predviđena je izgradnja novih prometnih površina zapadno od izgrađenog dijela naselja Nuncijata te zamjena postojećeg priključka na D8 novim, sigurnim i protočnim priključkom. Pri izradi građevinskih i prometnih rješenja vodilo se računa o uklapanju novoprojektiranih prometnih površina u planiranu prometnu mrežu UPU stambenoga naselja za branitelje na Nuncijati i projektno rješenje rekonstrukcije državne ceste D8. Zahtjev za lokacijsku dozvolu bit će predan nakon što se dobije pozitivno mišljenja na HIA-u, koja je vezana i za braniteljsko naselje na Nuncijati, a koja se dostavlja Ministarstvu kulture RH, odnosno UNESCO-u. Naime, na zahtjev Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, idejno rješenje uključeno je i u obuhvat Studije procjene utjecaja UPU Nuncijata na dobro Svjetske baštine (HIA) kako bi se sagledali kumulativni utjecaji izgradnje novog naselja i izgradnje prateće mreže prometnica i priključka na državnu cestu D8. Zaključak Studije je kako nema štetnog utjecaja plana i prometnice na povijesnu jezgru, dok je prisutan blagi negativni utjecaj na područje Gruškog zaljeva, koji će se maksimalno ublažiti prostorno-planskim i drugim predloženim mjerama. Očekuje se da bi mišljenje UNESCO-a na HIA-u trebalo stići do kraja veljače, nakon čega će biti predan zahtjev za lokacijsku dozvolu.

Nova cesta Tamarić dobila građevinsku dozvolu

Grad Dubrovnik, putem Upravnog odjela za izgradnju i upravljanje projektima, ishodio je pravomoćnu građevinsku dozvolu za izgradnju ceste na području Tamarića u Mokošici. Nova prometnica planira se kao dvosmjerna s obostranim nogostupom i pripadajućom infrastrukturom unutar trupa prometnice, a spaja Osnovnu školu Mokošica s nerazvrstanom cestom Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan. Izgradnjom ceste unaprijedit će se funkcionalnost cestovne mreže Nove Mokošice, rasteretiti postojeće križanje s bivšom županijskom cestom te adekvatno prometno povezati novoplanirani urbani prostor u zoni obuhvata DPU-a Tamarić. Zahvat uvelike rješava i dugogodišnji prometni problem roditelja čija djeca pohađaju nastavu u OŠ Mokošica jer će se izgradnjom ove ceste osigurati i uredno prometovanje do škole. Ukupna duljina zahvata iznosi 895 metara od čega 275 metara otpada na križanje na nerazvrstanoj cesti Lozica-Mokošica-Komolac-Sustjepan, a 620 metara na novu spojnu prometnicu.

Projekt izgradnje nove ceste obuhvaća izvođenje potpune infrastrukture; vodoopskrbe, odvodnje, telekomunikacijske instalacije i javne rasvjete.

Grad dodjeljuje 84 stipendije

Grad Dubrovnik za školsku odnosno akademsku godinu 2020./2021. učenicima i studentima dodijelit će ukupno 84 stipendije, što je značajno povećanje u usporedbi s prethodnom godinom kada je odobreno 57 stipendija. Grad već godinama ističe važnost potpore mladim ljudima pri školovanju u medicinskim područjima te je stoga ohrabrujuće da će u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. Grad Dubrovnik dodijeliti 14 stipendija za zvanje doktora medicine, jednu stipendiju za višu medicinsku sestru te pet za medicinske sestre. Ukupno će se u kategoriji deficitarnih zanimanja dodijeliti 24 stipendije. Iznosi učeničkih stipendija kreću se od 500,00 kuna mjesečno za učenike koji se školuju u Dubrovniku do 1000,00 kuna, koliko će se mjesečno isplaćivati učenicima s mjestom obrazovanja izvan Dubrovnika. Studentske stipendije iznose 800,00 kuna mjesečno za studiranje u Dubrovniku odnosno 1.500,00 kuna mjesečno za studente koji studijske programe prolaze izvan Dubrovnika. Stipendije se ne isplaćuju za mjesece srpanj i kolovoz.

Konačna lista svih onih koji su ostvarili pravo na stipendiju u školskoj/akademskoj godini 2020./2021. objavljena je na stranicama Grada Dubrovnika.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 16. prosinca 2020.

Pročitajte još

Maratonka Tea Faber na prijemu kod zamjenice gradonačelnika Jelke Tepšić

Dulist

DAR ZA NOVOROĐENO DIJETE Grad isplatio 190 tisuća kuna za 39 roditelja

Dulist

Dubrovnik proglašen najboljom kongresnom destinacijom Srednje i Jugoistočne Europe

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija