GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

tjedni pregled 2

Otvorena nova Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja

Nakon cjelovite rekonstrukcije, Spomen soba poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi svečano je otvorena prošlog tjedna. Uređenje Spomen sobe, prema arhitektonskom projektu dizajnerice interijera Nikoline Jelavić Mitrović, autorice nagrađivanih muzejskih postava i izložbi, podudara se i s dvadesetom godišnjicom otvaranja Spomen sobe u današnjem prostoru unutar palače Sponza. Spomen soba obuhvaća povijest ratnog stradanja Grada, njegovih stanovnika i hrabrih branitelja, s posebnim naglaskom na najveću žrtvu – izgubljene živote onih koji su ga branili. Prema riječima autorice, posjetiteljima omogućuje povezivanje na osobnoj, emotivnoj razini. U svom obraćanju gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković rekao je kako muzeji imaju presudnu ulogu u interpretaciji povijesti i promicanju istine, u ovom slučaju istine o Domovinskom ratu i ulozi dubrovačkih branitelja u obrani Grada i očuvanju Slobode.

Ukupno je prikazano 160 poginulih dubrovačkih branitelja s reguliranim statusom pri Ministarstvu branitelja Republike Hrvatske.

spomen soba sponza

Uskoro gradnja boćarskog doma Đuro Miletić u Gospinom polju

Grad Dubrovnik pokrenuo je javnu nabavu za odabir izvođača radova na projektu izgradnje boćališta u Gospinom polju. Riječ je o terenu s istočne strane zgrade Sportske dvorane koje će na ovaj način ispuniti potrebne uvjete za održavanje domaćih utakmica u hrvatskoj boćarskoj ligi I HBL i Superligi. Projektom se planira uređenje boćališta unutar montažne dvorane koja će biti podijeljena na dva dijela – prostor za igru, koji obuhvaća četiri terena, spremište, tribine za gledatelje te prostor za igrače i suce i prostor za druženje u kojem će biti smještena kuhinja, spremište, WC te ulaz za igrače i suce. Svlačionice i sanitarije za igrače nalazit će se u montažnim kontejnerima pored dvorane. Procjena vrijednosti radova je 320 tisuća eura bez PDV-a.

Odlukom Gradskog vijeća Grada Dubrovnika, budući novi boćarski dom nosit će ime Đura Miletića, prerano preminulog našeg sugrađanina, djelatnika Linđa i boćara. Početak radova planiran je krajem svibnja.

Bocaliste novo 1

Krenuo promet preko obnovljenog Mosta Ombla

Završeni su radovi na gornjem dijelu Mosta Ombla te je isti otvoren za promet svih vozila. Radovi su uključivali skidanje cijele gornje konstrukcije mosta do nosive betonske ploče, izradu nove ploče, visokotlačno pranje, postavljanje hidroizolacije, asfaltiranje mosta u dva sloja, iscrtavanje, zamjenu stare pješačke ograde novom i sanaciju pješačkih površina. Nastavlja se sanacija donjeg dijela mosta te postavljanje rasvjete, a kraj radova očekuje se i prije ugovorenog roka koji je 15. svibnja 2024. godine. – Završena je nužna i potrebna sanacija gornjeg dijela mosta Ombla. Još će se nastaviti dio radova ispod samog mosta, međutim oni neće ometati promet – rekao je gradonačelnik Franković prilikom obilaska lokacije uputivši zahvalu sugrađanima na strpljenju.

most ombla frankovic

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 19. travnja 2024.

Pročitajte još

Gradonačelnik primio aktualnu Miss Universe Hrvatske Zrinku Ćorić

Dulist

ODLUČENO NA SASTANKU Maturanti će i ove godine moći proslaviti norijadu u parku na Pločama

Dulist

LED EKRANI NA 6 LOKACIJA Postavlja se oprema za zonu posebnog prometnog režima

Dulist