GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

grad

Gradonačelnik: Bitno je osluškivati potrebe lokalnog stanovništva

Dvodnevno međunarodno događanje ‘Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023’, posvećeno morskom turizmu na Jadranu održano je prošlog tjedna u Dubrovniku, a okupilo je oko 200 sudionika iz 15 zemalja. Govoreći na otvorenju skupa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je pomorski turizam vrlo važan dio našeg turizma, a Forum izuzetna prilika da saznamo što je novo u tom sektoru, da podijelimo svoja znanja i iskustva, ali i pokušamo pronaći najbolji način za nastavak razvoja. Gradonačelnik je ujedno predstavio i mjere koje je Dubrovnik proveo kroz Respect the City projekt, s fokusom na održivi turizam i tako ostvario uspješan preokret u upravljanju destinacijom.
— Dosadašnji napori u sinergiji lokalne samouprave, građana i svih dionika u sektoru turizma, pri čemu moram istaknuti izvrsnu suradnju s Lučkom upravom, napravili su veliku razliku u odnosu na prethodne godine. Cilj ovog zaokreta je zadržati turizam kao glavni pokretač gospodarstva, uz postizanje održivosti i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva – rekao je gradonačelnik Franković. Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju Dubrovnika, kao grada domaćina, s naglaskom na sve poduzete aktivnosti u smjeru razvoja održivog turizma, ali i suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom, razvoj Smart City rješenja, korištenje EU fondova te buduće projekte razvoja. U okviru Adriatic Sea Foruma održan je i panel ‘Jadranske turističke destinacije – Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu’, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković. Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.
—Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život – kazao je gradonačelnik Franković. Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.
—Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života – naglasio je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama. Posljednjeg dana Foruma održan je panel ‘Novi izazovi za Hrvatsku kao vodeću destinaciju pomorskog turizma’, na kojem je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž. U ovoj je prigodi pročelnica Raguž govorila o novoj Odluci za promet oko Grada kao rješenju za pitanje prometnih gužvi, jednog od najvećih izazova s kojima se Dubrovnik suočava za vrijeme turističke sezone, a koja se naslanja na aktivnosti i ciljeve projekta Respect the City, kao i na Plan upravljanja. Naglasila je također kako u novoj EU perspektivi Grad Dubrovnik vidi brojne mogućnosti za sufinanciranje svojih ‘zelenih’ projekata, za koje već ima spremnu bazu vrijednu tri milijarde kuna, s posebnim naglaskom na električne brodove i povezivanje Elafita.

Pokrenut 2013., Adriatic Sea Forum je tijekom godina postao referentni događaj za sve operatere u sektoru krstarenja, trajekata i nautike.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. svibnja 2023.

Pročitajte još

POŽALIO NAM SE ČITATELJ Cabrio bus na Pilama blokirao ‘šesticu’

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

‘Karaka’ i ‘Fontana’ sljedećih sedam dana bez stolova!

Dulist