GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik: Bitno je osluškivati potrebe lokalnog stanovništva

Dvodnevno međunarodno događanje ‘Adriatic Sea Forum – Cruise, Ferry, Sail & Yacht 2023’, posvećeno morskom turizmu na Jadranu održano je prošlog tjedna u Dubrovniku, a okupilo je oko 200 sudionika iz 15 zemalja. Govoreći na otvorenju skupa, dubrovački gradonačelnik Mato Franković kazao je kako je pomorski turizam vrlo važan dio našeg turizma, a Forum izuzetna prilika da saznamo što je novo u tom sektoru, da podijelimo svoja znanja i iskustva, ali i pokušamo pronaći najbolji način za nastavak razvoja. Gradonačelnik je ujedno predstavio i mjere koje je Dubrovnik proveo kroz Respect the City projekt, s fokusom na održivi turizam i tako ostvario uspješan preokret u upravljanju destinacijom.
— Dosadašnji napori u sinergiji lokalne samouprave, građana i svih dionika u sektoru turizma, pri čemu moram istaknuti izvrsnu suradnju s Lučkom upravom, napravili su veliku razliku u odnosu na prethodne godine. Cilj ovog zaokreta je zadržati turizam kao glavni pokretač gospodarstva, uz postizanje održivosti i zaštitu vrijedne baštine pod zaštitom UNESCO-a te poboljšanje kvalitete života lokalnog stanovništva – rekao je gradonačelnik Franković. Zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić održala je prezentaciju Dubrovnika, kao grada domaćina, s naglaskom na sve poduzete aktivnosti u smjeru razvoja održivog turizma, ali i suradnju s CLIA-om i Lučkom upravom, razvoj Smart City rješenja, korištenje EU fondova te buduće projekte razvoja. U okviru Adriatic Sea Foruma održan je i panel ‘Jadranske turističke destinacije – Rasprava o balansiranju potreba turističkih destinacija u odnosu na rast pomorskih turista na Jadranu’, na kojem je sudjelovao i gradonačelnik Mato Franković. Predstavio je pozitivna iskustva Dubrovnika u tom kontekstu, mjere i odluke koje su donesene s ciljem smanjenja gužvi i postizanja boljih uvjeta prvenstveno za građane, a potom i za goste grada.
—Pokrenuli smo projekt Respect the City, donijeli smo nekoliko brzih mjera, a istovremeno radili na dugoročnom rješenju problema i stvari su se prilično brzo počele rješavati. U dogovoru s CLIA-om smanjili smo broj cruisera na dva istovremeno i produžili njihov boravak u našoj luci. Shvatili smo da je bitno postići balans između onoga od čega grad živi – turista i stanovnika samog grada, koji moraju moći voditi normalan život – kazao je gradonačelnik Franković. Na pitanje što vodeća destinacija može savjetovati drugim gradovima na Jadranu, gradonačelnik Franković kazao je da je bitno osluškivati potrebe lokalnog stanovništva.
—Kad pogledate sto su u prošlosti, prije 10, 20 ili više godina stanovnici povijesnih jezgri govorili o tadašnjem stanju i kvaliteti života, ustanovit ćete da nikada nisu bili zadovoljni. Ne samo u Dubrovniku, slična je situacija u svim povijesnim gradovima, što je i razlog zašto su ti gradovi danas opstali. Nezadovoljan građanin je najveća motivacija za promjene nabolje, a upravljanje je kontinuirani posao. Naš posao je slušati ih i napraviti što je više moguće kako bi im se povećala kvaliteta života – naglasio je gradonačelnik Franković. Istaknuo je i brojna Smart City rješenja koja Dubrovnik koristi za upravljanje gradom, kao što su Bus Web Shop, Dubrovnik Visitors, Du pass, Smart parking, Car sharing, Dubrovačko oko i web kamere na gradskim ulicama. Posljednjeg dana Foruma održan je panel ‘Novi izazovi za Hrvatsku kao vodeću destinaciju pomorskog turizma’, na kojem je sudjelovala i pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž. U ovoj je prigodi pročelnica Raguž govorila o novoj Odluci za promet oko Grada kao rješenju za pitanje prometnih gužvi, jednog od najvećih izazova s kojima se Dubrovnik suočava za vrijeme turističke sezone, a koja se naslanja na aktivnosti i ciljeve projekta Respect the City, kao i na Plan upravljanja. Naglasila je također kako u novoj EU perspektivi Grad Dubrovnik vidi brojne mogućnosti za sufinanciranje svojih ‘zelenih’ projekata, za koje već ima spremnu bazu vrijednu tri milijarde kuna, s posebnim naglaskom na električne brodove i povezivanje Elafita.

Pokrenut 2013., Adriatic Sea Forum je tijekom godina postao referentni događaj za sve operatere u sektoru krstarenja, trajekata i nautike.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 10. svibnja 2023.

Pročitajte još

MARKO GILJAČA O PRVIM IZLAZNIM ANKETAMA Prvog Srđevca u Saboru ćekat ćemo do dugo u noć

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist