Urednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Gradonačelnik Franković sudjelovao na lokalnom dijalogu o proširenju EU

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i pročelnica Uprav­nog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž u Studentskom su domu sudje­lovali na lokalnom dijalogu s građa­nima pod nazivom ‘Proširenje Europ­ske unije kao dio budućnosti Europe’. Javni dijalog pod geslom ‘Europe starts in my village, my city, my region!’ započeo je obraćanjem gradonačelnika Frankovića koji se osvrnuo na potrebu osnaživanja europskog zajedništva i cjelokupnog vrijednosnog sustava Europske unije, koji će kako je kazao u budućnosti biti ključni generator stabilnosti i sigurnosti.

-Čitajući temu današnjeg dijaloga, moram kazati kako je izvrsno postavljen naslov u smislu da Europa kreće iz svakog sela, grada i regije. Po mom mišljenju, Dubrovnik je oduvijek bio dio Europe i sva naša kul­turna stečevina je kulturna stečevina Europe. Ovdje se Europa može sresti na svakom kantunu našeg drevnog grada. Kad kažem europski duh, pod tim mislim na duh međusobnog razu­mijevanja, tolerancije, uvažavanja i pri­hvaćanja različitosti među nama jer to uistinu jest Europa koja je naglasit ću u ovoj prigodi sasvim sigurno položila dva važna testa, a to su test COVIDkrize i test krize u Ukrajini gdje je iskazano veliko zajedništvo – istaknuo je.

U sklopu lokalnog dijaloga s građanima održana je i panel rasprava u kontekstu promicanja europskih standarda i strateškoj važnosti politike proširenja.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Potpisan Sporazum o suradnji na obnovi palače Sponza

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković nazočio je potpisiva­nju Sporazuma o suradnji na projektu obnove palače Sponza između Zavoda za obnovu Dubrovnika i Državnog arhiva u Dubrovniku. Sporazum kojim je ugovorena suradnja na poslovima pripreme i izvođenja radova obnove Palače potpisale su ravnateljica Zavoda za obnovu Dubrovnika Mihaela Skurić i ravnateljica Državnog arhiva u Dubrov­niku Nikolina Pozniak. U cilju početka realizacije ovog projekta, Državni Arhiv u Dubrovniku sklopio je dodatak ugo­voru s Ministarstvom kulture i medija o korištenju sredstava u 2022. godini kojim se Arhivu osiguravaju sredstva za radove obnove Sponze u iznosu od dva milijuna kuna, dok je od strane Ministarstva potvrđeno i osiguranje preostalog iznosa za realizaciju. Procije­njena vrijednost radova iznosi 4,7 mili­juna kuna s PDV-om. Zavod za obnovu Dubrovnika provest će odgovarajuće postupke javne nabave za izvođenje radova obnove Sponze. Radovi sana­cije, obnove i restauracije obuhvatit će konstrukcijsku sanaciju kamenih elemenata nosive konstrukcije, kao i drvene krovne konstrukcije, obnovu krovišta, pokrova i podnih slojeva u juž­nom dijelu potkrovlja, sanaciju metal­nih ključeva postojećih natega na pro­čeljima te obnovu i restauraciju kamene plastike i vanjske stolarije.

Palača Sponza jedan je od naj­reprezentativnijih objekata od javnog značaja unutar spome­ničkog tkiva Dubrovnika.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Isplaćene mjesečne potpore iz socijalnog programa

Ukupno 472.579,00 kuna potpora isplaćeno je iz gradskog proračuna kroz programe socijalne skrbi i skrbi o djeci, mla­dima i obiteljima. Potpora za najam stana mladima ispla­ćena je za 58 korisnika, u ukupnom iznosu od 28.450,00 kuna. Ova isplata obavlja se temeljem mjera Socijalnog programa, koje uključuju i mlade podstanare do 35. godine života, a koji zadovoljavaju i ostale propisane kriterije. Naknada za troš­kove stanovanja za 178 korisnika, u ukupnom mjesečnom iznosu od 81.229,00 kuna, uključuje obitelji i samce, kori­snike zajamčene minimalne naknade, sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi. Mjera se provodi u suradnji s Centrom za socijalnu skrb Dubrovnik. Dar za novorođeno dijete ispla­ćeno je roditeljima 37 novorođene djece, u ukupnom iznosu od 150.000,00 kuna. Riječ je o pronatalitetnoj politici Grad Dubrovnika po kojoj se roditeljima isplaćuje novčani dar i to u rasponu od 2.500 do 10.000 kuna za rođenje djeteta. Stipen­dije za ovaj mjesec isplaćene su za 185 studenata, u iznosu od 212.900,00 kuna. Dodjeljuju se sukladno važećem Pravilnika o dodjeli stipendija učenicima i studentima s područja Grada Dubrovnika, a uključuje više kategorija, od deficitarnih zani­manja do studenata iz obitelji slabijeg imovnog stanja. Za mjere socijalnog programa Grad Dubrovnik je ove godine u svom proračunu osigurao 22.485.300,00 kuna.

Mjere za 2022. godinu predstavljaju kontinuitet socijalne politike Grada.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti iz Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 20. travnja 2022.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Darko Tipurić: Hrvatska ne sluša ekonomiste i nema strategiju! Što nakon 2027. kad ostanemo bez bespovratnih sredstava iz EU?

Barbara Đurasović

[FOTO] KORAK DO FINALA Jugaši pobijedili u polufinalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

NAKON 22 GODINE Iliana Stojanović odlazi iz ‘Masline’, novi ravnatelj Božidar Šustić

Dulist