GradUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d.

Gradonačelnik Mato Franković i direktor Luke Dubrovnik d.d. Željko Raguž prošlog su tjedna održali konferenciju za medije na kojoj su izvijestili o promjenama u vlasničkoj strukturi ovog dioničkog društva, slijedom kojih je Grad Dubrovnik postao većinski vlasnik Luke Dubrovnik d.d. Naime, Luka Dubrovnik je kupila vlastite dionice od Atlanske plovidbe, a UTD Ragusa stekla je 2,75 posto dionica ovog društva. ‘Ovo su povijesni dani i povijesne odluke vezano za budućnost Luke Dubrovnik i gospodarenje navedenim prostorom. Stjecanje 8,99 posto dionica Luke, paralelno s navedenim postupkom, Grad Dubrovnik putem društva UTD Ragusa stekao je 2,75 posto dionica što znači da Grad kroz vlastite dionice, 48.57 posto i ovih 2.75 posto, sada ima 51,32 posto dionica odnosno vlasništva Luke Dubrovnik te je u konačnici Grad većinski vlasnik društva Luka Dubrovnik d.d.’, rekao je gradonačelnik Franković govoreći o strateškoj važnosti ovog društva. Direktor Raguž obrazložio je važnost ovih promjena za budućnost Luke Dubrovnik, čije dionice ostaju unutar grada, županije i države. ‘Ovo je velika i važna odluka ne samo za Luku nego i za Grad Dubrovnik. Stjecanjem vlastitih dionica povećava se vrijednost i društva i samih dionica’, kazao je Raguž.

Na konferenciji je istaknuta i važnost vlasništva nad UTD Ragusom koju je Grad Dubrovnik konsolidirao te je danas stabilno i likvidno društvo.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Javni gradski prijevoz besplatan za 65 posto korisnika

Grad Dubrovnik osigurava besplatan pokaz za 65 posto svih korisnika javnog prijevoza. Naime, prema podacima za prvih devet mjeseci 2021. godine, pravo na besplatan pokaz mjesečno u prosjeku koristi 7.401 građanin. Za usporedbu, pokaz u iznosu od 250 kuna mjesečno u prosjeku koristi tek 1.376 građana. Grad svaku kartu subvencionira s 10 kuna te je za krajnje korisnike prijevoz tako u potpunosti besplatan. Prema
kriterijima u Socijalnim mjerama Grada Dubrovnika, pravo na subvencionirani prijevoz imaju korisnici zajamčene minimalne naknade, korisnici pučke kuhinje, višestruki dobrovoljni darivatelji krvi, volonteri koji imaju ugovor o volontiranju u socijalno – humanitarnim udrugama osoba s invaliditetom te udrugama za djecu i mlade. Za umirovljenike mlađe od 65 godina cijene su znatno niže od komercijalne cijene prijevoza tako da oni s mirovinom do 1.800 kuna plaćaju 10 kuna, a oni od 1.801 do 2.000 kuna 35 kuna dok 70 kuna plaćaju umirovljenici s mirovinom iznad 2.000 kuna. Ovisno o mjestu stanovanja, povoljnije karte koriste i učenici s područja Grada Dubrovnika.

Grad Dubrovnik i društvo Libertas putem EU sredstava provode projekte nabavke novih autobusa čime se modernizira Libertasov vozni park.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Grad Dubrovnik isplatio subvencije za podstanarstvo za 225 korisnika

Usklopu mjera Socijalnog programa za 2021. godinu Grad Dubrovnik isplatio je sredstva za podstanarstvo osobama i obiteljima slabijeg materijalnog statusa. Za mjesec studeni ukupno je isplaćeno 285 tisuća kuna za 225 korisnika, dok se na godišnjoj razini za realizaciju ove mjere iz proračuna Grada Dubrovnika izdvaja 2.9 milijuna kuna. Naime, temeljem Odluke o ostvarivanju prava na subvenciju troškova najma stana osobama slabijeg materijalnog statusa, korisnici mjere ostvaruju mjesečni iznos subvencije od 500 kuna za samce, 700 kuna za dvočlano kućanstvo, 800 kuna za tročlano, odnosno 1500 kuna za četveročlano kućanstvo.

Osim navedene mjere, Grad Dubrovnik isplaćuje i subvenciju za podstanarstvo mladim osobama do 35 godina života.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 22. prosinca 2021.

Pročitajte još

SUFINANCIRANI PROJEKATI GRADA DUBROVNIKA I DURA-E Među njima i dodatna sredstva za pomoćnike u nastavi

Dulist

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović