Aktualno

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

POČAST PRVOJ CIVILNOJ ŽRTVI RATA Otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću
U Župskoj ulici na Pločama, gdje je živio i gdje je 5. listopada 1991. godine u granatiranju Dubrovnika ugašen njegov život, otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književ­niku i prevoditelju Milanu Milišiću. U sklopu programa Grada Dubrovnika za obilježavanje 30. obljetnice heroj­ske obrane Grada ploču su otkrile zamjenica dubrovačkog gradonačel­nik Jelka Tepšić i Jelena Trpković, supruga Milana Milišića.
— Okupili smo se danas ovdje da bi odali počast prvoj civilnoj žrtvi u Domovinskom ratu, našem pjesniku, književniku, novinaru i prevodite­lju Milanu Milišiću. Prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove. Nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo u tom cilju i na ovaj smo način željeli obilježiti taj tragični događaj – kako bi podsjetili, baš poput Milana Milišića, na besmislenost ratova te na smislenost i neprolaznost umjetničkog stvaralaštva – kazala je u ovoj prigodi zamjenica Tepšić.

blank

Supruga Jelena Trpković zahvalila je ponajprije Gradu Dubrovniku na postavljanju spomen ploče te Andriji Seifriedu, na čiju inicijativu je ploča postavljena, ali i svim prijateljima i svima koji se sjećaju Milana Milišića i uprizoruju njegova djela. Potom je u Kazalište Marina Držića održan Hommage à Milan Milišić, gdje su glumci Kazališta izveli njegove sti­hove i tekstove Milanovih prijatelja i suradnika o njegovom životu i trenut­cima smrti.
U ime Grada Dubrovnika zamje­nica gradonačelnika Jelka Tepšić još je jednom podsjetila na njegov knji­ževni i pjesnički opus te na životni put i beskompromisni stav prema društvu u kojemu je živio, prisjećajući se i tek­sta ‘Život za slobodu’, objavljenom u studentskom listu ‘Laus’. Pišući i raz­govarajući s brojnim dubrovačkim kulturnjacima i novinarima, zajedno sa suprugom Jelenom Trpković, Milan je i početak Domovinskog rata doče­kao u kući na Pločama, u Župskoj ulici 5, gdje je u spomen na njegovu tra­gičnu smrt otkrivena spomen-ploča.

Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 6. listopada 2021.

Pročitajte još

S potvrdom po abonamenat samo jednom u školskoj godini

Dulist

29. GODINA POSLIJE Operacija Konavle

Dulist

OBAVIJEST ELEKTROJUGA Tko je u četvrtak i petak bez struje?

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija