AktualnoUrednički izbor

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

POČAST PRVOJ CIVILNOJ ŽRTVI RATA Otkrivena spomen ploča Milanu Milišiću
U Župskoj ulici na Pločama, gdje je živio i gdje je 5. listopada 1991. godine u granatiranju Dubrovnika ugašen njegov život, otkrivena je spomen ploča dubrovačkom književ­niku i prevoditelju Milanu Milišiću. U sklopu programa Grada Dubrovnika za obilježavanje 30. obljetnice heroj­ske obrane Grada ploču su otkrile zamjenica dubrovačkog gradonačel­nik Jelka Tepšić i Jelena Trpković, supruga Milana Milišića.
— Okupili smo se danas ovdje da bi odali počast prvoj civilnoj žrtvi u Domovinskom ratu, našem pjesniku, književniku, novinaru i prevodite­lju Milanu Milišiću. Prije 30 godina barbarska je granata prekinula život čovjeka koji rat i vojničke uniforme nije volio vidjeti ni izdaleka. Grad jest izgubio tog 5. listopada svoga pjesnika, ali nije izgubio njegove stihove. Nije izgubio uspomenu na njega i njegovo djelo. Upravo u tom cilju i na ovaj smo način željeli obilježiti taj tragični događaj – kako bi podsjetili, baš poput Milana Milišića, na besmislenost ratova te na smislenost i neprolaznost umjetničkog stvaralaštva – kazala je u ovoj prigodi zamjenica Tepšić.

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Supruga Jelena Trpković zahvalila je ponajprije Gradu Dubrovniku na postavljanju spomen ploče te Andriji Seifriedu, na čiju inicijativu je ploča postavljena, ali i svim prijateljima i svima koji se sjećaju Milana Milišića i uprizoruju njegova djela. Potom je u Kazalište Marina Držića održan Hommage à Milan Milišić, gdje su glumci Kazališta izveli njegove sti­hove i tekstove Milanovih prijatelja i suradnika o njegovom životu i trenut­cima smrti.
U ime Grada Dubrovnika zamje­nica gradonačelnika Jelka Tepšić još je jednom podsjetila na njegov knji­ževni i pjesnički opus te na životni put i beskompromisni stav prema društvu u kojemu je živio, prisjećajući se i tek­sta ‘Život za slobodu’, objavljenom u studentskom listu ‘Laus’. Pišući i raz­govarajući s brojnim dubrovačkim kulturnjacima i novinarima, zajedno sa suprugom Jelenom Trpković, Milan je i početak Domovinskog rata doče­kao u kući na Pločama, u Župskoj ulici 5, gdje je u spomen na njegovu tra­gičnu smrt otkrivena spomen-ploča.
PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata
Aktualnosti Grada Dubrovnika iz tiskanog izdanja DuLista od 6. listopada 2021.

Pročitajte još

Libertas pojačava polaske ‘šestice, uvodi i svakodnevnu noćnu liniju

Dulist

OD 9 DO 13:30 U nedjelju se zbog Du Motiona zatvaraju pojedine prometnice

Dulist

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist