Aktualno

Plenković se sastao s Frankovićem i Dobroslavićem, razgovarali o Lapadskoj obali, Postiri, ZL Trebinje, Gornjim horizontima…

Plenković se sastao s Frankovićem i Dobroslavićem, razgovarali o Lapadskoj obali, Postiri, ZL Trebinje, Gornjim horizontima...

Premijer Andrej Plenković obratio se novinarima nakon sastanka s gradonačelnikom Matom Frankovićem i županom Nikolom Dobroslavićem u Gradskoj upravi.

-Prošli smo cijeli katalog tema koji se odnosi na suradnju Vlade RH, Dubrovačko-neretvanske županije i Grada Dubrovnika. Zadovoljni smo da smo od zadnjeg sastanka, riješili pitanje beskamatnih zajmova za jedinice lokalne i područne samouprave. Mislim da smo time olakšali funkcioniranje Grada Dubrovnika i nekih drugih općina – rekao je Plenković.

Podsjetio je da je do sada, u njegovom mandatu, za projekte u županiji izdvojeno 6 milijardi kuna iz EU fondova. Rekao je i da je Vlada u razdoblju COVID-a 19 uložila 700 milijuna kuna za plaće radnicima u privatnom sektoru.

-Pomogli smo 5 tisuća poslodavaca i očuvali više od 22 i pol tisuće radnih mjesta na razini Hrvatske – istaknuo je.

Razgovarali su, kako kaže, i o pripremama za turističkog sezonu. Podsjetio je ponovno Plenković na važnost Pelješkog mosta i povezivanje juga s ostatkom Hrvatske, ali time i izbjegavanje gužvi na graničnim prijelazima. Također, rekao je da će se tako omogućiti da jug Hrvatske bude autodestinacija, kao što je i većina hrvatske obale. Na sastanku je bilo govora o projektima za bolje povezivanje s hrvatskim otocima u DNŽ, ali i o projektima koji se tiču prekogranične suradnje.

-Činimo maksimalan napor da Dubrovačko-neretvanska županija od lipnja ne bude ni na koji način izuzetak koherentnosti i integriranosti hrvatskog teritorija. Pelješki most je veliko postignuće, i nakon ove sezone situacija se zauvijek mijenja na bolje – dodao je.

Župan o mostu
Župan Nikola Dobroslavić rekao je da je Pelješki most ‘izvanredno ostvarenje’. Naglasio je da je riječ o zasluzi aktualne Vlade.

-Imali smo prije inicijativa oko Pelješkog mosta, posebno smo na tome inzistirali iz županije. Međutim,niti vlada Jadranke Kosor, niti Zorana Milanovića nije dovela do realizacije mosta. Vlada Andreja Plenkovića uzela je čvrsto taj projekt u svoje ruke i danas praktično svjedočimo završetku mosta, vrlo skoro i pristupnih cesta te obilaznice oko Stona. U lipnju ćemo se voziti Pelješkim mostom i spojenim cestama – rekao je.

‘Dobra, ali nategnuta’
Istaknuo je župan kako su govorili i o epidemološkoj slici u DNŽ. Kazao je kako je relativno dobra, iako nategnuta.

-Cijepljenje ne ide onako kao što je to bilo za očekivati. Doista, s velikim žaljenjem moramo reći da kao država, i kao građani nismo položili ispit. Na začelju smo EU po tome, a nadali smo se da nećemo biti – kazao je.

Gornji horizonti
Na sastanku su govorili o projektima daljnjeg prometnog povezivanja – brzoj cesti do ZLD, autocesti do Osojnika… Pričali su i o projektu ‘Gornji horizonti’, odnosno o nezadovoljstvu da Republika Srpska nastavlja s njegovom realizacijom.

-Nije riješila nedoumice koje vladaju oko tog projekta, a koje je morala riješiti s RH. Prema mišljenju stručnjaka, postoji veliki problem za dotoke vode u Neretvi, u Malostonskom zaljevu i Ombli od ovog projekta. Spomenuli smo projekt ZL Trebinje koji također stvara problem za vodotoke u našoj županiji, posebno za izvorište Omble, budući da se nalazi samo 8 kilometara zračne linije od Omble. Ustrajat će se na tome da se raščisti situacija oko tih projekata koji ne smiju biti na štetu RH, u ovom slučaju DNŽ – dodao je.

O Postiri
Sastanak nije prošao ni bez govora o projektima rekonstrukcije Lapadske obale i Aglomeraciji Dubrovnik, podsjetio je Franković. Kao bitan projekt istaknuli su Centar za pružanje usluga u zajednici koji Grad Dubrovnik želi realizirati u suradnji s DNŽ.

-Trenutno radimo na idejnom rješenju. Radi se o projektu koji bi osigurao pružanje usluga u zajednici, i za djecu oboljelu od autizma. Lokaciju smo odredili u Orašcu, na državnom zemljištu – rekao je. Još jedan projekt na koji je stavljen naglasak je Dom umirovljenika ispod OB Dubrovnika. Franković je kazao da se očekuje skoro dobivanje građevinske dozvole za taj projekt. Također, Plenkovića je upozao i s problemom povezanosti Elafita i Grada Dubrovnika, odnosno za Postiru. ‘Nužno je da tvrtka Jadrolinija čim prije izmijeni navedeni brod’, dodao je.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist