Politika

Plenković potvrdio datum raspuštanja Sabora

andrej plenkovic

Koalicijski partneri su se dogovorili, Sabor će se raspustiti 14. ožujka, potvrdio je premijer Plenković na sjednici Vlade. Prije raspuštanja Sabora donijet će se novi paket mjera koja se tiču cijena struje i plina, donosi Dnevnik.hr.

-Ranijim održavanjem izbora omogućit ćemo svima mirno ljeto i vrijeme za formiranje parlamentarne većine i nove Vlade. Time teku rokovi za datum izbora, a o tome odlučuje predsjednik Republike – rekao je. Plenković je potom govorio o točkama sjednice Vlade.

Nakon službene objave raspuštanja Sabora, počinje licitacija s datumom izbora. Predsjednik Republike Zoran Milanović odredit će točan datum izbora koji mora biti u roku od 30 do 60 dana od raspuštanja Sabora.

To znači da se izbori najranije mogu održati već 14. travnja, a najkasnije 12. svibnja. Predsjednik, dakle, na raspolaganju ima 14. travnja, 21. travnja, 28. travnja, 5. svibnja i 12. svibnja. Izbori mogu biti i 1. svibnja budući da je to neradan dan, a prema Zakonu o izborima, izbori se održavaju na neradan dan.

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist