Politika

Plenković o Milanoviću: ‘Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarom’

Plenković o Milanoviću: 'Ovo se može nazvati puzajućim državnim udarom'

Ovo se slobodno može nazvati puzajućim državnim udarom – komentirao je u petak u Župi dubrovačkoj premijer RH Andrej Plenković ponašanje predsjednika RH Zorana Milanovića ranije danas u Požegi.

Naime, kako su prenijeli nacionalni mediji, ministru obrane Mariju Banožiću bilo je zabranjeno govoriti na prisezi vojnika koja se ondje odvila. Banožić je zbog toga zatražio ostavku načelnika glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja, nakon čega je Milanović poručio kako je on osobno zabranio da mu se dozvoli održati govor.

– Očito je kako se jugo preselilo u Slavoniju. Takvo ponašanje suprotno zakonu predsjednika RH je nedopustivo – ustvrdio je Plenković i dodao kako predsjednik Milanović ‘flagrantno krši zakone’.

– Ako je netko ministru obrane na ovakav način oduzeo pravo govora na prisezi vojnika, zar to nije privatiziranje vojske? – upitao je Plenković rekavši kako Milanović bude više napadao Banožića, to će on biti snažniji ministar.

– Hrvatska vojska u mandatu moje prve i druge vlade, za razliku od njegove, ima kontinuirano veći proračun. Stavljamo status hrvatskog vojnika u prvi plan, vraćamo vojsku u Vukovar, Ploče, Sinj, Pulu i Varaždin. Sa svime što smo mi napravili za status vojnika, za nabavu naoružanja, za nabavku višenamjenskih borbenih aviona, to je projekt moje vlade, to je naša odluka. Nije to napravila ‘neka’ vlada. HDZ je taj koji će Hrvatskoj vojsci osigurati takvu sposobnost da ćemo u sljedećih 40 godina imati takvu silu koja će odvraćati bilo kakve pretenzije prema našem teritoriju. Neka to svima bude jasno. Sedam milijardi kuna je proračun Ministarstva obrane RH – iznio je Plenković i naglasio kako komunikacija koja se već neko vrijeme odvija na relaciji Milanović – Banožić, nisu prepirke, nego odnos između zakonitog i nezakonitog, zaključio je premijer.

Pročitajte još

Mato Pavličević nosi listu Republike u 10. izbornoj jedinici!

Dulist

CENTAR OBJAVIO KANDIDATE Viktorija Knežević sedma na listi koalicije ‘Rijeke pravde’

Dulist

SDP objavio liste za Sabor, Anita Bonačić Obradović na zadnjem mjestu

Dulist