Hrvatska

PLENKOVIĆ ‘Hrvatska u 2017. prvi put više zaradila nego potrošila’

PLENKOVIĆ 'Hrvatska u 2017. prvi put više zaradila nego potrošila'

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković komentirao je podatke Državnog zavoda za statistiku o deficitu i javnom dugu.

– Službeno je potvrđeno ono što smo prethodno najavljivali, da smo u prošloj godini ostvarili jedinstven rezultat u javnim financijama, te da je Hrvatska prvi put više zaradila nego potrošila – kazao je.

Istaknuo je da je prvi put od kada se statistika javnih financija prati po europskoj statističkoj metodologiji ostvaren suficit, odnosno višak proračuna opće države u iznosu od dvije milijarde i sedamsto pedeset četiri milijuna kuna (2,754 milijarde kuna), što je 0,8 posto BDP-a.

– Podsjećam da je 2016. godine ostvaren deficit, odnosno manjak opće države od tri milijarde dvjesto sedamdeset pet milijuna kuna (3,275 milijardi kuna), a 2015. također je ostvaren manjak od golemih jedanaest milijardi šesto osamdeset sedam milijuna kuna (11,687 milijardi kuna) – rekao je.

Konkretno to znači da je ostvareni suficit u 2017. smanjio zaduženje prosječnog hrvatskog građanina za 780 kuna. Za razliku od toga, u 2015. je povećavao prosječno zaduženje građana za oko 2800 kuna, a u 2016. za 655 kuna. Plenković je naveo da je ovaj rezultat utjecao i na smanjenje javnog duga mjereno kroz udjel u bruto domaćem proizvodu (BDP-u), tako da je on na kraju 2017. godine iznosio 78 posto, što je za tri postotna boda manje u odnosu na 2016., a gotovo šest postotnih bodova manje u odnosu na 2015. godinu.

Naglasio je da ovaj financijski rezultat potvrđuje odlučnu politiku Vlade u realizaciji jednog od strateških ciljeva, a to je konsolidacija javnih financija i smanjivanje javnog duga što je u 2017. godini potvrdio i izlazak Hrvatske iz procedure prekomjernog proračunskog manjka.

Istaknuo je da su napore Vlade Republike Hrvatske već prepoznale međunarodne financijske institucije i rejting agencije te su po prvi put od 2004. godine podigle kreditni rejting.

– Uvjeren sam da će ovaj rezultat biti daljnji poticaj za ostvarivanje još boljih rezultata u vođenju odgovorne financijske politike te da će to u dogledno vrijeme rezultirati i daljnjim povećanjem našeg kreditnog rejtinga u investicijski, a što će dodatno potaknuti rast hrvatskog gospodarstva i standarda života hrvatskih ljudi. Hrvatska nastavlja s reformama uz jačanje konkurentnosti gospodarstva, povećanje zapošljivosti i održivosti javnih financija – poručio je.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist