Aktualno

PLANIRATE PUTOVANJE? Radnici u prijevozu najavili štrajkove uoči blagdana

avion zrakoplov02

Putnicima opet neće biti lagano stići svojim domovima za vrijeme blagdana, sudeći barem prema najavama raznih zrakoplovnih, željezničkih i autobusnih sindikata diljem Europe, koji prijete štrajkovima tijekom blagdanskih dana, piše Jutarnjilist.

Kako piše portal Euronews travel, sindikati Ryanaira u Belgiji, ACV plus i CNE, najavili su štrajk jer žele „izraziti svoj bijes” tijekom blagdanske sezone ako se ne ispune njihovi zahtjevi u vezi s postupanjem prema radnicima. Razlog je što je Ryanair zatvorio svoju bazu u Belgiju i tako prisili osoblje da pronađe posao u drugim europskim zemljama. Naravno, pod uvjetom da nastave raditi za tvrtku niskobudžetnih letova.

U Španjolskoj, pak, članovi sindikata kabinskog osoblja štrajkat će pet mjeseci, od ponedjeljka do četvrtka. Njihov je protest započeo u kolovozu i trajat će do 7. siječnja. Usprkos njihovom potezu, Ryanair tumači kako taj protest nije uzrokovao velike poremećaje za putnike.

Ipak, Ryanair nije jedini. Francuski medij TF1 javlja, kako su štrajk najavila i dva sindikata Air Francea od 22. prosinca do 2. siječnja. Tamošnji radnici se protive ponovnim pregovorima o kolektivnom ugovoru za kabinsko osoblje. On se tiče uvjeta napredovanja i njihove plaće. Oba su sindikata istaknuli da postoji šansa za izbjegavanje štrajka, no za to je nužno postići „obostrano zadovoljavajuće uvjete”. Više pročitajte ovdje. 

Pročitajte još

Lijek protiv bolova pod istragom Europske agencije za lijekove zbog kobnih nuspojava

Dulist

Što napraviti ako niste zadovoljni djetetovom zaključnom ocjenom?

Dulist

POVIJESNA PRESUDA Park Gjivović vraća se građanima!

Dulist