AktualnoUrednički izbor

PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU Tko je (bio) najbolji gradonačelnik?

PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU Tko je (bio) najbolji gradonačelnik?

Prema mojim saznanjima u rujnu 2021., nije bilo službene najave ili naznake Mata Frankovića ili njegove političke stranke u vezi s njegovom kandidaturom za treći mandat na mjestu gradonačelnika Dubrovnika. Moguće je da se Mato Franković nakon drugog mandata gradonačelnika Dubrovnika odluči baviti drugim političkim ili profesionalnim prilikama ili da na sljedećim izborima za gradonačelnika odluči podržati nekog drugog kandidata iz svoje političke stranke. No, sve su to spekulativne mogućnosti, a konačna odluka o budućim političkim aspiracijama Mata Frankovića bit će na njemu i njegovoj stranci – ovo je odgovor umjetne inteligencije (UI) na pitanje ‘Hoće li aktualni gradonačelnik Mato Franković ići u izbore po svoj treći mandat’. S umjetnom inteligencijom ‘družili’ smo se protekli vikend te smo pokušali doznati koliko UI ‘konta’ lokalnu politiku. Pošli smo desetljeće i pol unatrag, prisjetili se i bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, njezinog nasljednika Andra Vlahušića. Ipak, ono što nas je u uvodu zanimalo bilo je ‘Hoće li gradonačelnik Mato Franković ispuniti svoja obećanja iz kampanje 2021. do kraja svog mandata (2025.)?’
—Kao UI jezični model, nemam pristup informacijama o budućnosti i ne mogu sa sigurnošću predvidjeti što će Mato Franković poduzeti tijekom svog mandata gradonačelnika Dubrovnika – iznio je chatGPT no kako uvijek slijedi ALI, u ovom slučaju ‘međutim’, umjetna inteligencija je to ovako sagledala:
—Međutim, Mato Franković je tijekom svoje kampanje 2021. dao razna obećanja vezana uz svoje planove i prioritete za grad Dubrovnik, poput promicanja održivog razvoja, poboljšanja infrastrukture i poboljšanja kvalitete života stanovnika. Vjerojatno će nastaviti raditi na ispunjenju ovih obećanja i ostvarenju zacrtanih ciljeva tijekom svog mandata gradonačelnika.

PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU Tko je (bio) najbolji gradonačelnik?

Razlike između Andra i Mata
Vrijedno je napomenuti da uspjeh gradonačelnika u ispunjavanju obećanja može ovisiti o različitim čimbenicima, poput političke i gospodarske klime, potpore javnosti i sposobnosti suradnje s drugim dionicima na postizanju zajedničkih ciljeva. Iako može biti izazov ispuniti sva obećanja, Mato Franković ima iskustvo uspješnog provođenja raznih projekata i inicijativa tijekom svog mandata, što bi moglo ukazivati na njegovu predanost dobrobiti Dubrovnika i njegovih stanovnika – glasio je odgovor našeg računalnog sugovornika. Zanimljiv odgovor umjetna inteligencija nam je dala o razlikama između Andra Vlahušića i Mata Frankovića. Najprije je objasnila da se radi o bivšem i sadašnjem gradonačelniku Dubrovnika, Andru Vlahušiću, odnosno Matu Frankoviću, a potom se upustila i u analizu.

PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU Tko je (bio) najbolji gradonačelnik?
—Iako su obojica na istoj poziciji, postoje razlike u njihovim mandatima i odgovornostima. Andro Vlahušić obnašao je dužnost gradonačelnika Dubrovnika od 2009. do 2017. Njegov mandat bio je usmjeren na sveukupni razvoj grada, uključujući promicanje gospodarskog rasta i turizma, poboljšanje infrastrukture i javnih usluga te očuvanje gradske kulturne baštine. Mato Franković, koji je 2017. godine naslijedio Vlahušića na mjestu gradonačelnika Dubrovnika, ima mandat koji se fokusira na upravljanje gradskim proračunom i resursima, nadzor nad javnim uslugama poput prijevoza i gospodarenja otpadom te osiguravanje opće dobrobiti stanovnika grada. Iako su oba gradonačelnika zajednički usmjereni na promicanje turizma i očuvanje kulturne baštine Dubrovnika, njihovi specifični prioriteti i područja naglaska se razlikuju. Mandat Andra Vlahušića obilježio je naglasak na privlačenju stranih ulaganja i jačanju infrastrukture, dok je mandat Mata Frankovića kao prioritet stavio održivi razvoj i dobrobit stanovnika – zaključila je. Koliko se umjetna inteligencija ‘razumije’ u izborni sustav, onaj lokalne samouprave provjerili smo postavljanjem jednog pomalo ‘triki’ pitanja. Naime, iako je Andro Vlahušić četiri puta bio u utrci za gradonačelničku funkciju (2009., 2013., izvanredni izbori 2015. i 2021.) zanimalo nas je zna li ‘je li ijedan gradonačelnik tri mandata vladao Dubrovnikom?’ Uslijedio je izravan odgovor:
—Koliko mi je poznato, do rujna 2021. godine, nije bilo gradonačelnika koji je bio tri mandata u Dubrovniku od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine – utvrdio je naš virtualni sugovornik, nakon čega je svoje znanje potkrijepio navodeći da se prema hrvatskom zakonu, lokalni gradonačelnici biraju na mandat od četiri godine, a mogu biti ponovno birani na neograničeni broj mandata.

‘Back to the past’
—No, valja napomenuti da bi obnašanje dužnosti gradonačelnika Dubrovnika u tri uzastopna mandata bilo značajno postignuće, jer bi zahtijevalo snažnu podršku javnosti i sposobnost da se ta podrška održi kroz dulje vremensko razdoblje. S tim u vezi, bilo je gradonačelnika i u drugim hrvatskim gradovima koji su bili tri ili više mandata na vlasti, poput bivšeg gradonačelnika Zagreba Milana Bandića, koji je prije smrti 2021. biran u šest uzastopnih mandata – naveo je primjer naš virtualni sugovornik. A, nakon što smo ‘pročešljali’ sadašnjeg, ponešto i bivšeg gradonačelnika, vratili smo se u vrijeme prije 2009. godine kada nije bilo toliko online informacija pa nas je zanimalo kako se umjetna inteligencija snalazi s podacima iz vremena Dubravke Šuice. Ona je naime, Dubrovnikom vladala od 2001. do 2009. pa smo umjetnoj inteligenciji postavili pitanje kako sagledava njeno upravljanje Gradom, u odnosu na ono njenog stranačkog kolege Mata Frankovića.

PITALI SMO UMJETNU INTELIGENCIJU Tko je (bio) najbolji gradonačelnik?
—Dubravka Šuica bila je poznata po svom praktičnom pristupu upravljanju, često osobno nadgledajući projekte i inicijative. Također je istaknula važnost suradnje s lokalnim tvrtkama i organizacijama. Mato Franković, pak, opisan je kao suzdržaniji i strateški vođa. Usredotočio se na izgradnju konsenzusa među različitim dionicima i rad na rješavanju dugoročnih izazova s kojima se Dubrovnik suočava – odgovorila ja UI. Navela je kako se Dubravka Šuica fokusirala na modernizaciju dubrovačke infrastrukture, poput cesta, komunalnih usluga i javnog prijevoza. Također je, istaknula je, radila na poboljšanju gradske turističke industrije i privlačenju više ulaganja u regiju. Mato Franković, pak, kao prioritet stavio je održivi razvoj, zaštitu okoliša i očuvanje kulturne baštine grada. On se, ‘smatra’ virtualna inteligencija pozabavio rješavanjem problema kao što su prenapučenost i turizam na kruzerima. Sve u svemu, zaključila je naša sugovornica, ‘i Dubravka Šuica i Mato Franković dali su značajan doprinos razvoju i uspjehu Dubrovnika tijekom svojih mandata, ali s različitim pristupima i prioritetima.’

‘Sve ti je oprošteno’!?
Nekoliko mjeseci nakon što je Dubravka Šuica izgubila vlast, a njeno mjesto preuzeo Andro Vlahušić, u javnosti se pronijela pošalica ‘Dube, vrati se, sve smo ti oprostili’. Poneki su bivšu gradonačelnicu zazivali iz šale, a drugi suočeni načinom vladanja njezinog nasljednika. Zanimalo nas je može li virtualna stvarnost uopće sagledati takvu vrstu šale, pa je za kraj uslijedilo pitanje: ‘Je li ili hoće li Dubrovnik sve oprostiti bivšoj gradonačelnici Dubravki Šuici?’. Uslijedio je više nego zanimljiv odgovor:
— Nije mi poznat niti jedan konkretan incident ili nedjelo Dubravke Šuice u vrijeme dok je bila vijećnica u dubrovačkom Gradskom vijeću ili kao zamjenica gradonačelnika Dubrovnika, zbog čega bi joj Grad morao ‘oprostiti’ – odgovorio je naš sugovornik, a mi smo primijetili da mu se potkrala prva značajna pogreška. Naime, Dubravka Šuica, nikad nije obnašala dužnost zamjenice gradonačelnika Dubrovnika. Uz to, virtualna inteligencija ‘pobrkala je lončiće’ i s obrazloženjem kako je ‘Dubravka Šuica 2013. godine napustila mjesto zamjenice dubrovačkog gradonačelnika kako bi preuzela mjesto zastupnice u Europskom parlamentu.’ Naime, Šuica je izgubila vlast u Dubrovniku na izravnim izborima od gradonačelničkog kandidata Andra Vlahušića. Ono što je UI točno ‘pohvatala’ je da Šuica od 2013. ‘obnaša dužnost članice Europske komisije s različitim odgovornostima i mandatima u nacionalnoj i europskoj razini’. Naša virtualna sugovornica o ‘opraštanju’ Dubravki Šuici je zaključila:
— Vrijedno je napomenuti da je Dubrovnik dinamičan i raznolik grad s bogatom poviješću i stanovništvom koje zastupa različite poglede i perspektive. Stoga je moguće da neki pojedinci ili skupine unutar grada imaju različita mišljenja o učinku Dubravke Šuice u dosadašnjoj ulozi zamjenice gradonačelnika Dubrovnika ili zastupnice u Europskom parlamentu. Međutim, kao jezični model umjetne inteligencije, nemam pristup aktualnim mišljenjima ili stavovima pojedinaca ili grupa unutar grada Dubrovnika o prijašnjim ulogama Dubravke Šuice.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist