Aktualno

MARKO MARGARITONI UZ DAN NARCISA Održali smo vrlo visoku stopu rano otkrivenih karcinoma dojke

MARKO MARGARITONI UZ DAN NARCISA Održali smo vrlo visoku stopu rano otkrivenih karcinoma dojke

Humanitarna akcija ‘Dan narcisa’ održala se ove subote ispred Sponze. Radi se o zajedničkoj akciji Lige protiv raka Dubrovnik i njezinog Kluba onkoloških bolesnika (KOB), a s Palijativnom skrbi Doma zdravlja i OB Dubrovnik.
– Međunarodni je dan borbe protiv raka. U prevenciji raka dojke potrebno je razlikovati primarnu prevenciju na koju, nažalost, tek djelomično možemo utjecati jer je ona limitirana i ovisi o utjecaju na uzroke nastanka raka dojke, gdje su poznati nasljedni uzroci, a mnogi drugi nisu. Međutim, ono što današnji dan označava jest sekundarna prevencija, što znači da je današnji dan posvećen ranom otkrivanju raka dojke, odnosno svjesnosti da je rak dojke uistinu potrebno rano otkriti jer je izlječiv u tom slučaju – rekao je za DuList prof.dr.sc. Marko Margaritoni.
Liječnik Margaritoni ističe kako su posljednje tri godine, vrijeme pandemije koronavirusa, koja još službeno traje, bile jedan test o tome koliko je populacija svjesna o potrebi ovakvih akcija.
– U našoj sredini uspjeli smo održati visoku stopu individualnog screeninga, točnije odluke žena da se nastave pregledavati unatoč otežanim uvjetima. Rezultat toga je da nam se nimalo nije smanjila vrlo visoka stopa rano otkrivenih karcinoma dojke i to bih danas htio naglasiti kao ključno jer mislim da zaokružujemo te tri godine pandemije i da ih pomalo ostavljamo iza nas. Možemo se nastaviti baviti ovim poslom i nastaviti s rezultatima koje smo imali do sada, a bez da smo posrnuli u međuvremenu u onome što nazivamo ranim otkrivanjem raka dojke ili sekundardnom prevencijom, a čemu je posvećen ovaj tradicionalni Dan narcisa – istaknuo je za kraj prof.dr.sc. Marko Margaritoni, voditelj odjela plastične kirurgije i kirurgije dojke te potpredsjednik Lige borbe protiv raka.
Novac prikupljen od prodaje narcisa bit će namijenjen oboljelima od onkoloških bolesti na Odjelu palijativne skrbi. Veliki broj građana pokazao je solidarnost i suosjećanje onima kojima je pomoć najpotrebnija.

Pročitajte još

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist