Politika

Petrov smatra da se projekt Lučinog razdolja treba ugasiti, a Lasiću poručio: Nema plakanja

Petrov smatra da se projekt Lučinog razdolja treba ugasiti, a Lasiću poručio: Nema plakanja

U petak je zbog žalbe poništen i drugi natječaj za Lučino razdolje. Čelni čovjek MOST-a Božo Petrov komentirao je danas u Dubrovniku ovu odluku. Istaknuo je kako ‘projekt nije niti isplativ, niti ekonomičan niti zdravstveno čist’ te da bi se trebao ugasiti.

-Mislim da se oni konačno trebaju pomiriti da je to propao projekt. To je projekt star 20 godina. Ta tehnologija nije imala smisla tada kad su je pokušali uvesti, a ne sada. Trebaju se potpuno drukčije orijentirati u zaštiti okoliša i rješavanju otpada. Ne vidim logičan razlog zbog čega se oni kao pijan plota drže tog projekta. Možda ne znaju za apsolutno ništa drugo. Ili su povezani s nečim ili nekim, ili ih možda netko ucjenjuje. Nije mi uopće bitno zbog čega to na takav loš način rade, ali mislim da se konačno trebaju osvijestiti. Vrijeme je da priznaju poraz – rekao je Petrov.

‘Gospodin Lasić treba izaći u javnost’
U raspravi za proračun za 2021. godinu na županijskoj skupštini, Petrov je tražio 10 milijuna kuna za Konavosko polje. Načelnik Božo Lasić je tada komentirao da je prvo trebao njega nazvati kako bi mu objasnio u kojoj je fazi projekt, naglašeno je u novinarskom pitanju.

-Gospodin Lasić se slikao s ministricom poljoprivrede i tada je istaknuto da se kreće u projekt komasacije. To je bilo kada?! Prošlo je već godina, dvije dana. Neka on javnosti objasni što je napravio u zadnje godinu, dvije dana. Isto tako, moglo ga se vidjeti da se naslikava za potrebe svoje stranke pred lokalne izbore. Evo prošli su lokalni izbori, evo što su napravili. Ne trebam ja zvati nikoga – naglasio je Petrov.

-Gospodin Lasić treba izaći u javnost, kao načelnik svoje općine, i reći što je on radio. Ne treba se njega zvati. Nije on na nekom pijadestalu da ga se treba zvati na telefon i da on treba meni davati račun. On treba podnijeti račun ljudima. Što je u Konavoskom polju napravljeno u zadnjih dvadeset godina? Pa vi imate brojku da se gotovo 100 i nešto milijuna kuna gubi zato što Konavosko polje nije u funkciji. Sad on plače da se to ne može staviti u funkciju. Pa on se slikao s ministricom poljoprivrede i rekao da će on to napraviti – naglasio je Petrov.

-Ako ne zna riješiti, neka prizna da je Zakon o poljoprivredi loš. Da zakon o komasaciji koji je njihov protivnik donio 2015. godine – loš i da oni po tom pitanju nisu napravili ništa. Oni su donijeli zakon o poljoprivredi prije tri godine, predali to u vlast načelnika i gradonačelnika da mogu lakše dodjeljivati poljoprivredne površine. Znate koliko se poljoprivrednih površina riješilo? Manje od 5 posto. Manje se po tom zakonu, gdje sada gospodin Lasić ima veće ovlasti, riješilo u zadnje tri godine nego kad je država raspoređivala. To je zakon koji je njegova stranka donijela. Zakon o komasaciji nisu ni dirnuli. I sad on plače da on ne može rješavati. Ja ga pitam što je njegova stranka radila šest godina. Imali su priliku to promijeniti.

Kad je Most 2016. upravljao sektorom poljoprivrede, upravo taj dio i pokrenuli. Nažalost nismo imali priliku taj dio završiti. Oni su time upravljali. Nema plakanja. Cijelo vrijeme se pozivate na vertikalu koja je, po njihovim riječima, bitna – da je ista stranka ista na razini države i općine. Pa oni imaju i na razini županije. Imaju kompletnu vertikalu. Nema plakanja. Postoji propust. Imaju ogroman propust. Nisu ništa napravili. Neka se s time gospodin Lasić pomiri i recite mu da mu otkucava vrijeme. Ima još tri godine, i on i njegova stranka. Ako ništa ne naprave, onda će položiti račun ljudima da on nije bio sposoban ništa napraviti, niti njegovi ministri poljoprivrede, niti njegov župan. U tom vremenu su Konavljani izgubili pola milijarde kuna – kazao je među ostalim Petrov.

Bez konferencije za medije
U Dubrovnik je stigao i Zvonimir Troskot koji je nešto više prokomentirao temu eura. Marin Miletić je među ostalim izjavio kako su došli u Grad promišljati o izazovima s kojima se Hrvatska susreće te na koji način mogu doprinijeti lokalnoj organizaciji  – ‘da Dubrovnik bude još ljepši, čestitiji, pravedniji i pošteniji’.

Inače, iako se ove subote trebala održati i konferencija za medije, ona se, bez objašnjenja – nije ni održala. U pozivu za konferenciju za medije bilo je istaknuto kako će sudjelovati i Nikola Grmoja, no on nije bio prisutan.

Pročitajte još

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist