Grad

‘PETICU’ MU DALO 65 POSTO UČENIKA Nastavlja se ‘Participativno budžetiranje u osnovnim školama’

'PETICU' MU DALO 65 POSTO UČENIKA Nastavlja se 'Participativno budžetiranje u osnovnim školama'

Grad Dubrovnik u suradnji s dubrovačkom razvojnom agencijom DURA-om u školskoj godini 2020./2021. nastavlja uspješan projekt „Participativno budžetiranje u osnovnim školama“. Provedba radionica kreće krajem listopada ove godine i planira se završiti do kraja prosinca 2020. U projekt će biti uključeno oko tisuću djece iz svih sedam gradskih osnovnih škola, i to šestih i sedmih razreda.

Tim povodom održan je inicijalni sastanak pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje, šport, socijalnu skrb i civilno društvo Dživa Brčića, pročelnice Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinke Raguž, direktorica DURA-e Ana Marija Pilato Krile s ravnateljicama škola na kojem je istaknuta važnost i značaj uključivanja djece u demokratski proces donošenja odluka o raspodjeli javnih sredstava.

Rezultati evaluacije pilot projekta provedenog 2019./2020. godine u šest škola pokazali su iznimnu djelotvornost programa. Učenici su bili aktivni te su pokazali odgovornost, kreativnost i zrelost, što je preduvjet za daljnju uspješnu realizaciju programa i podizanje svijesti mladih građana o javnim resursima jedinica lokalne samouprave. Naime, prema evaluacijama koje je ispunilo 459 učenika, njih 412 je proces doživjelo pozitivno tj. 90 posto učenika koji su bili uključeni izrazili su želju za sudjelovanjem i sljedeće godine, a čak 65 posto učenika je projektu dalo odličnu ocjenu.

Nastavno na provedeni projekt, svi izglasani prijedlozi učenika u protekloj godini su uspješno realizirani. Polaznici OŠ Lapad izglasali su kućicu za dežurne te uređenje prostora za trgovinu i pekaru. OŠ Ivana Gundulića izglasala je uređenje unutarnjeg prostora za učenike u funkciji dnevnog boravka i mini maturalnu, OŠ Marina Držića dnevni boravak i OŠ Marina Getaldića zeleni prostor, odnosno uređenje vanjske zelene površine.

Razvojna agencija DURA bit će operativno tijelo zaduženo za uspješnu provedbu projekta i ove godine, a Grad Dubrovnik je osigurao potrebna financijska sredstva u iznosu od 70 tisuća kuna. U implementaciji planiranih aktivnosti poštovat će se izdane preporuke i mjere od strane Hrvatskog Zavoda za javno zdravstvo koje će biti na snazi u vrijeme provedbe projekta po školama vezane uz pandemiju COVIDA-19.

Foto: Ilustracija

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist