Aktualno

PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis

PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis

23-godišnji Dubrovčanin Pero Radić jedan je od ukupno 36 hrvatskih studenata koji su od 2019. imali priliku sudjelovati na Huaweijevom programu ‘Sjeme za budućnost’. Zbog pandemij­skih okolnosti, njegovo treće izdanje odvilo se koncem 2021., a sam program pokrenuo je kineski tehno div koji tre­nutno pokriva više od 100 svjetskih zemalja. Zahvaljujući njemu naši stu­denti postali su dio globalne inicijative. Radić, inače polaznik varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike, ispričao nam je svoje iskustvo te otkrio je li istina kako programeri provedu 20 od 24 sata u danu za kompjuterom.
PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis
Iskustvo koje se pamti
— Na faksu imamo Centar za podršku i razvoj karijera. Oni redovito na svom Facebook-u objavljuju prilike za stu­dente. Tamo sam i vidio da Huawei traži polaznike svoje sedmodnevne radionice. Prijavio sam se i napisao motivacijsko pismo te sam poslao pri­jepis ocjena. Zapravo sam taj natječaj gledao godinu dana prije pandemije jer se pružala mogućnost odlaska u Kinu pa sam odlučio to napraviti 2021. jer sam se nadao će pandemija prestati. Kako se to nije dogodilo, a poslije bih bio prestar, odlučio sam se da to moram napraviti sada – govori Radić. na par dana. No, tada sam bio premlad
— Svaki dan smo imali predavanja. Bilo ih je dosta stručnih. Razgova­rali smo o 5G mreži, e-ja tj. umjetnoj inteligenciji te kako sve prebacuje na Cloud. Oni više nisu naša budućnost, nego sadašnjost. Kinezi puno ulažu u moderne tehnologije i sve se više šire. Također, imali smo lideršip preda­vanja i uvid u kinesku kulturu. Čak je bilo jedno uživo na kojem nam je pre­davač iz Kine pokazivao kako tu teh­nologiju sve koriste. Bilo je jako zani­mljivo. Zapravo me najviše iznenadilo na koliko različitih područja djeluju. Pomalo preuzimaju vodstvo – iznosi.
PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis
Nakon ovog iskustva, mada ga je mimoišla prilika da besplatno posjeti Kinu, o svom trošku Pero bi svakako želio posjetiti njihove nebodere pre­pune štandova na kojima, objašnjava nam, možete kupiti svaki dio mobitela zasebno od onog najmanjeg dijela do kamere. Sve što proizvode u tvorni­cama tamo se također može naći, kaže. Otići na Daleki istok ne predstavlja mu osobiti napor. Na život od kuće već se navikao. Mada ga od Dubrovnika u Varaždinu ne dijeli nekoliko vremen­skih zona i kultura i ovaj grad na sje­verozapadu hrvatske od njega je tražio prilagodbu koju je uspješno svladao.
— O Fakultetu organizacije i infor­matike pročitao sam u jednom oglasu dok sam još bio u gimnaziji. Inače, kad želite studirati informatiku svi vam prvo spomenu FER u Zagrebu i ‘ono nešto’ u Varaždinu. Nastavio sam pro­učavati i svidio mi se ovaj fakultet jer je FOI spoj organizacije i informatike. Pri­premaju nas da sutra možemo voditi vlastitu informatičku tvrtku, a predmeti kao što je programiranje je slično kao i na FER-u. FOI je zapravo dio Sveuči­lišta u Zagrebu – smije se. Prve zime u Varaždinu, priznaje, bilo mu je malo hladno.
PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis
Varaždinci su veseljaci
— Ali nakon nje postalo mi je sve toplije. Prilagodio sam se životu na sjeveru i njihovoj klimi. Unutra se svugdje grije pa nemam niti jednu majicu dugih rukava u Varaždinu. Nosim samo kratke i kad izađem vanka obučem samo vindjaknu preko pa mi nije zima jer ne puše. Napravio sam svoj sistem. Što se tiče studentskog života – Varaž­din ima dva studentska doma, novi i stari. Nedavno je obnovljen stari, a novi je napravljen točno one godine kad sam ja došao pa sam prvi i jedini stanovnik svoje sobe u ovih pet godina. Imam sreću što sam u jednokrevetnoj sobi – komentira.
— Dom je živ kada ima studenata i kad nam se da organizirati zabave. Kad ne, onda je kao u Dubrovniku
zimi – nema nigdje nikoga. Inače, Varaždinci su, moglo bi se reći, veseli ljudi. Mogu se osjetiti neke razlike u mentalitetu. Vole dosta popiti. Cijela ova regija je na gemištu. Na sam spo­men miješanja vode i vina im se mrači pred očima. Prilagodio sam svoj ukus. Ne pijem dosta i uglavnom se držim Maraskinog Pelina – šaleći se dodaje 23-godišnji Dubrovčanin. Nakon fakul­teta, želja mu je početi raditi kao pro­gramer, a poslije kako skupi iskustvo i postane, kako kaže, uopće kompeten­tan, volio bi pokrenuti vlastiti posao.
PERO RADIĆ Volio bih posjetiti Daleki istok, a želja mi je pokrenuti i vlastiti biznis
— Ta opcija je uvijek otvorena jer na faksu imamo predmeta kao što je menadžment ili računovodstvo, a od stručnih, naravno, arhitekturu raču­nalnih sustava i sl. Trenutno zapravo već radim u jednoj zagrebačkoj tvrtki kao student. Izrađujem mobilne apli­kacije zbog čega istovremeno imam iPHONE i android telefon. Android više koristim kao svoj osobni uređaj s tim da ne vidim neku veliku razliku između njih. iPHONE bih preporučio poslovnjacima ako žele mobitel koji će im sljedeće četiri godine raditi bez pro­blema, a android onima koji više vole eksperimentirati i igrati se – reći će.
Aplikacije na kojima radi manje-više svi koriste kao što su one bankar­ske. Zahtijevaju li one njegov boravak za kompjuterom 24 sata dnevno spre­mno odgovara: ‘Trenutno mi je tako jer je kraj semestra i svi su mi se pro­jekti naslagali jedan za drugim. Kad na kraju dana dođem u sobu shvatim da otkad sam se probudio nisam uga­sio kompjuter, a nekad ostane raditi i preko noći. Nadam se da će se to pro­mijeniti i da ću biti za njim samo osam sati. Ne bih volio za kompjuterom provoditi cijeli dan’, zaključuje naš telefonski razgovor Pero Radić kojem ovim putem priželjkujemo još mnoš­tvo uspjeha.

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista, 26. siječnja 2022.

Pročitajte još

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist