Aktualno

Peović: ‘Daleko smo od normalizacije zračnog prometa’

Kroz zračne luke Hrvatske je u prvih šest mjeseci ove godine prošlo 661.962 putnika što je 15,29% iz 2019. godine, kad je u istom razdoblju ostvareno 4.328.138 putnika. Neke su zračne luke imale bolje rezultate usporedivo s 2019. godinom, pa je tako MZLZ ostvarila 21,99% prometa iz 2019. godine, dok je Zračna luka Split ostvarila 16,95% u odnosu na isto razdoblje 2019. Dubrovnik je imao 9,16% prometa iz 2019, a lošiji su rezultati zračnih luka Zadar, Pula i Rijeka – napisao je na svom Facebook profilu Tonči Peović, direktor Zračne luke Brač te bivši direktor Zračne luke Dubrovnik.

Očekuje se da će se promet poboljšati u srpnju, kolovozu i rujnu, ali samo ako ne dođe do ponovnog razvoja broja zaraženih, što može Hrvatsku dovesti na ‘no go’ listu zemalja, napomenuo je.

– Ako se promet putnika i bude oporavio, sigurno je da se cjelogodišnji promet teško može vratiti na razine 50% od prometa iz 2019. Ovaj oporavak prometa je sukladno W – scenariju koji predviđa da će jenjavanjem krize avio kompanije staviti svoje kapacitete na tržište, ali da za te kapacitete neće biti adekvatnog interesa, pa se očekuje otkazivanje slabo punjenih letova, što ove dane svjedočimo na nekim hrvatskim zračnim lukama – istaknuo je.

Zbog prirode poslovnog modela, kazao je, ovim scenarijem se očekuje da zračne luke prežive krizu smanjenog prometa, dok se isto ne može očekivati za neke aviokompanije koje su bile u financijskoj krizi i prije covid krize, a koje neće uspjeti sanirati financijske dubioze slabo popunjenim letovima.

Pročitajte još

AUDICIJA U NEDJELJU Dođite i postanite Linđovac!

Dulist

[FOTO] VELIKI I MALI NA NOĆI ISTRAŽIVAČA Kako se crveni luk koristi u laboratoriju?

Dulist

[FOTO/VIDEO] POLOŽENI VIJENCI NA SRĐU ‘Obilježavamo važan, tragičan dan naše povijesti’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija