Aktualno

Papu Franju žena zamolila da blagoslovi njezinu ‘bebu‘: Odmah sam je ukorio, to nije bilo dijete

Papu Franju žena zamolila da blagoslovi njezinu ‘bebu‘: Odmah sam je ukorio, to nije bilo dijete

Zasnivanje obitelji u Italiji postaje “gigantski pothvat” koji si mogu priuštiti samo bogati, rekao je u petak papa Franjo, upozorivši da “nemilosrdni” uvjeti slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu. Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi puta pao ispod 400.000. Zemlja bilježi pad nataliteta već 14. godinu za redom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 milijuna.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, Papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je Sveti Otac, pritisnuti su osjećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvjesnosti, piše Slobodna Dalmacija. 

-Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mjesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istodobno nedovoljne plaće su stvarni problemi, rekao je papa Franjo koji je sjedio pokraj premijerke Giorgie Meloni.

-Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mjera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti, rekao je Papa i dodao da djecu zamjenjuju kućni ljubimci. Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udjeli blagoslov njezinoj “bebi”, da bi shvatio da se radi o psu.

-Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši: toliko mnogo djece je gladno, a vi mi donosite psa –  ispričao je Papa. Također je priznao da postoje “gotovo nesavladiva ograničenja” s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju birati između majčinstva i karijere.

-S obzirom da je za podizanje djece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete, rekao je Papa, izrazivši žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o obitelji te su prisiljeni odustati od svojih želja i umjesto toga se pomire s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u eurozoni.

Ministar gosodarstva je upozorio da bi talijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tijekom naredna dva desetljeća pasti za 18 posto. Italiji prijeti da u idućih 10 godina izgubi milijun đaka.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist