Aktualno

Papu Franju žena zamolila da blagoslovi njezinu ‘bebu‘: Odmah sam je ukorio, to nije bilo dijete

papa franjo

Zasnivanje obitelji u Italiji postaje “gigantski pothvat” koji si mogu priuštiti samo bogati, rekao je u petak papa Franjo, upozorivši da “nemilosrdni” uvjeti slobodnog tržišta sprečavaju mlade da imaju djecu. Broj rođenih u Italiji je 2022. prvi puta pao ispod 400.000. Zemlja bilježi pad nataliteta već 14. godinu za redom te je broj stanovništva pao za 179.000, na 58,85 milijuna.

Govoreći na konferenciji o sve većoj demografskoj krizi, Papa je rekao da je pad novorođenih pokazatelj gubitka nade u budućnost. Mladi, upozorio je Sveti Otac, pritisnuti su osjećajem nesigurnosti, krhkosti i neizvjesnosti, piše Slobodna Dalmacija. 

-Teškoće u pronalaženju posla i očuvanju radnog mjesta, strahovito skupe kuće, najamnine koje su se vinule u nebo i istodobno nedovoljne plaće su stvarni problemi, rekao je papa Franjo koji je sjedio pokraj premijerke Giorgie Meloni.

-Slobodno tržište, bez neophodnih korektivnih mjera, postaje surovo i stvara vrlo ozbiljne situacije i nejednakosti, rekao je Papa i dodao da djecu zamjenjuju kućni ljubimci. Prepričao je kako ga je na nedavnoj audijenciji jedna žena zamolila da udjeli blagoslov njezinoj “bebi”, da bi shvatio da se radi o psu.

-Izgubio sam strpljenje i ukorio je rekavši: toliko mnogo djece je gladno, a vi mi donosite psa –  ispričao je Papa. Također je priznao da postoje “gotovo nesavladiva ograničenja” s kojima se mlade žene suočavaju kada moraju birati između majčinstva i karijere.

-S obzirom da je za podizanje djece potrebno sve više novca, ljudi revidiraju svoje prioritete, rekao je Papa, izrazivši žaljenje što se mladi muče da ostvare svoj san o obitelji te su prisiljeni odustati od svojih želja i umjesto toga se pomire s osrednjim stvarima, poput novca, putovanja i ljubomornog čuvanja svog slobodnog vremena i dokolice.

Pad broja stanovnika izaziva veliku zabrinutost u trećoj najvećoj zemlji u eurozoni.

Ministar gosodarstva je upozorio da bi talijanski BDP, ako se ovakav demografski trend nastavi, mogao tijekom naredna dva desetljeća pasti za 18 posto. Italiji prijeti da u idućih 10 godina izgubi milijun đaka.

Pročitajte još

MEĐUNARODNI DAN JOGE Proslava u nedjelju na Lokrumu

Dulist

BABY LASAGNA VATRENIMA: Donesite to zlato doma!

Dulist

Gužve kroz Župu, naoružajte se strpljenjem!

Dulist