Kultura

Papandopulo kvartet za Festivalsku publiku izveo pravu glazbenu poslasticu

Papandopulo kvartet, koji slovi kao jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava, sinoć je 16. kolovoza u atriju Kneževa dvora festivalskoj publici priredio pravu glazbenu poslasticu izvevši probrana djela „željeznog“ repertoara za saksofon kvartete te hrvatske suvremene skladatelje Borisa Papandopula, Petra Obradovića i Gordana Tudora.

Nikola Fabijanić (sopran saksofon), Gordan Tudor (alt saksofon), Goran Jurković (tenor saksofon) i Tomislav Žužak (bariton saksofon) glazbu izvode sa smiješkom, ubojito su precizni, ali svježi, suvremeni, a na koncu ipak nepatvoreno klasični. Sve navedene kvalitete u punini su došle do izražaja u izvedbi Concertina Pierrea-Maxa Duboisa i Tintamarrea za 4 saksofona Régisa Campoa, dvije kompozicije koje su često na repertoarima kvarteta saksofona. Izvedene su i Tri scene koje je Gordan Tudor skladao u ljeto 2019. godine i koje je posvetio upravo Papandopulo kvartetu, zatim Tri studije Borisa Papandopula u preradi za saksofone Ivana Batoša, sonata Petrichor Petra Obradovića, inspirirana mirisom zraka poslije kiše, te na koncu rasplesana kompozicija Rossini per quatro Gaetana Di Bacca koja sadrži prearanžirane teme opera Seviljski brijač, Kradljiva svraka, Talijanka u Alžiru i Semiramida te pjesme La danza Giachina Rossinija. Kao glazbeni dodatak kvartet je izveo Patchwork Philippa Geissa i skladbu Ausencia Gorana Bregovića.

Glazbeni program 71. Dubrovačkih ljetnih igara nastavljamo već u utorak, 18. kolovoza u atriju Kneževa dvora s programom Dubrovnik na glazbenoj hridi koji će okupiti uzbudljiv ansambl ponajboljih dubrovačkih glazbenika pod ravnanjem Tomislava Fačinija.

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] IZMEĐU VRATA OD PILA Otvorena jedinstvena pop-up izložba Iris Lobaš Kukavičić

Dulist

[VIDEO] Koncertna poslastica dubrovačkih simfoničara uz Svjetski dan glazbe

Dulist

BESPLATAN KONCERT Pop-rock, filmska, jazz i latino glazba večeras ispred sv. Vlaha

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija