Aktualno

PANEL ‘DEKARBONIZACIJA GRADOVA I ŽUPANIJA’ Franković o iskustvima Dubrovnika u zelenoj tranziciji

PANEL 'DEKARBONIZACIJA GRADOVA I ŽUPANIJA' Franković o iskustvima Dubrovnika u zelenoj tranziciji

Gradonačelnik Mato Franković sudjelovao je u petak na panelu na temu „Dekarbonizacija gradova i županija“, a koji je u sklopu međunarodne konferencije „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“ održan u hotelu Kompas.

U panelu su uz Frankovića sudjelovali gradonačelnici Bjelovara i Karlovaca Dario Hrebak i Damir Mandić, župan Virovitičko-podravske Igor Andrović, zamjenik župana Sisačko-moslavačke županije Mihael Jurić te Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike.

Gradonačelnik Franković izložio je iskustva Grada Dubrovnika u provedbi projekata iz područja zelene tranzicije. Uvodno se osvrnuo se na aktualni projekt ugradnje dizalica topline s morskom vodom u zgradu gradskog bazena, čime će se ostvariti značajna ušteda na potrošnji energenata od više od 130 tisuća eura na godišnjoj razini, kao i na investiciju zamjene gotovo četiri tisuće rasvjetnih tijela u sklopu projekta Modernizacije javne rasvjete Grada Dubrovnika, koji je također u tijeku.

Istaknuo je energetske obnove gradskih osnovnih škola i vrtića kao i pripremljeni projekt ugradnje solarnih panela na više objekata javne namjene, nabavku 29 novih autobusa Libertasa koji udovoljavaju ekološkim standardima te planiranu akviziciju prvih električnih autobusa. U svom izlaganju, gradonačelnik je posebno istaknuo 117 milijuna eura vrijedan projekt Aglomeracije, u sklopu kojeg se provodi i sanacija povijesnog mješovitog kanala odvodnje stare gradske jezgre.

Sudionicima panela predstavio je i uvođenje zone posebnog prometnog režima u kontaktnoj zoni oko povijesne jezgre Grada kako bi se promet optimizirao te, sukladno smjernicama UNESCO-a i Plana upravljanja zaštićenom povijesnom cjelinom, smanjio štetan utjecaj motoriziranog prometa na zaštićenim kulturno-povijesnim cjelinama.

Dubrovnik je 13. i 14. travnja domaćin međunarodnoj konferenciji „Energetski i klimatski izazovi Republike Hrvatske“, koja se održava uz nazočnost visokih dužnosnika Republike Hrvatske, Kraljevine Norveške i Islanda. U sklopu Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014.-2021. konferenciju organizira Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Upravitelj Programa „Energija i klimatske promjene“. Na političkoj i operativnoj razini konferencija se bavi područjima energetike i obnovljivih izvora energije s fokusom na trenutno stanje i provedene programske aktivnosti, kao i na perspektivu Programa koji će se u budućnosti provoditi u Republici Hrvatskoj putem bespovratnih sredstava EGP-a.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist