Aktualno

Pacijent hitno prevezen brodicom sa Šipana

hitna pomorska medicinska sluzba019

Obje akcije hitnog medicinskog prijevoza (MEDICO) za pacijente sa otoka Brača uspješno su izvršili službenici Lučke ispostave Milna, novom brodicom za hitne medicinske prijevoze. Akcije su izvršene 21. studenoga, u koordinaciji sa Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka), javljaju iz MMPI.

Prva akcija pokrenuta je po zaprimljenoj dojavi iz MRCC Rijeka u 11.20 sati, slijedom čega su službenici LI Milna isplovili prema Supetru, gdje su na zahtjev dežurnog liječnika ukrcali pacijenta sa liječničkom pratnjom na HMP brodicu te u 12.30 sati isplovili prema splitskoj gradskoj luci, kamo su pristali u 12.40 sati. Nakon iskrcaja pacijenta su u daljnje postupanje preuzeli djelatnici Hitne medicinske pomoći, HMP Split.

Drugu MEDICO akciju, službenici LI Milna također su uspješno izvršili temeljem liječničkog zahtjeva te u koordinaciji sa MRCC Rijeka, prema pacijentu iz Supetra.

U 16.30 sati pacijent je sa liječničkom pratnjom ukrcan na novu HMP brodicu te je iz Supetra prevezen u Gradsku luku Split, kamo su pristali u 16.45 sati, kada su pacijenta u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP Split.

Prethodno današnjim akcijama, službenici lučkih kapetanija i tijekom jučerašnjeg dana izvršili su dvije medico akcije brodicama za hitan medicinski prijevoz.

Jednu medico akciju, odnosno, prijevoz pacijenta sa otoka Šipana u Dubrovnik izvršili su službenici Lučke kapetanije Dubrovnik, dok su službenici Lučke kapetanije Šibenik u ponedjeljak, u jutarnjim satima izvršili prijevoz pacijenta s Prvić – Šepurina do Šibenika, što je ujedno i prvi prijevoz ovom brodicom, nakon njene primopredaje šibenskoj Kapetaniji, u listopadu ove godine.

Podsjetimo, navedene brodice nabavljene su u okviru projekta koji provodi Ministarstvo zdravstva u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i Zavodom za hitnu medicinsku pomoć, a kroz koji je nabavljeno ukupno šest brzih brodica za hitnu pomorsku medicinsku službu, navode u priopćenju iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Pročitajte još

IZLOŽBA PEJZAŽ Mladi talenti Male škole slikanja

Dulist

Kako prepoznati znakove sunčanice?

Dulist

PROGNOZA Kakve temperature nas čekaju do kraja tjedna?

Dulist