Aktualno

OVO su razlozi kašnjenja Vićanove presude!

OVO su razlozi kašnjenja Vićanove presude!

Vrhovni sud pravomoćnu odluku u slučaju Vrtovi sunca donio je 10. srpnja, no ona je zaprimljena na Županijski sud tek 96 dana kasnije.

Zašto je datum otpravka tek tri mjeseca po donošenju presude pitanje je na koje smo odgovor tražili od glasnogovornika Vrhovnog suda Dražena Tripala.

'Presuda Vrhovnog suda Republike Hrvatske od 10. srpnja 2013. I Kž-Us-14/12-7 otpremljena je Županijskom sudu u Dubrovniku 14. listopada 2013.', odgovorio nam jeTripalo, a kao razloge naveo kompliciranost pravne procedure, opseg posla Vrhovnog suda kao i godišnje odmore.
'Naime, sudac izvjestitelj, nakon proučavanja spisa predmeta koje u iole složenijim predmetima traje više dana, a ponekad i više mjeseci, o stanju predmeta izvješćuje vijeće koje, nakon razmatranja spisa i žalbi donosi odluku. Nakon toga sudac izvjestitelj izrađuje nacrt odluke, pri čemu u pravilu nije u mogućnosti posvetiti se samo tom predmetu, već mora ispunjavati i druge sudačke obveze (primjerice, obveze sudjelovanja u drugim vijećima – posebno onim pritvorskima, pripremanja drugih spisa kojima je zadužen za sjednice koje slijede, izrade nacrta ranije donesenih odluka, postupanja u drugim, po zakonu hitnim predmetima u kojima su propisani rokovi za poduzimanje pojedinih radnji i niz sličnih službenih radnji). Nakon što sudac izvjestitelj izradi nacrt odluke ona se sa spisom dostavlja predsjedniku vijeća koji provjerava pravilnost i potpunost izreke i obrazloženja (a to podrazumijeva i proučavanje spisa), a po potrebi i razjašnjava sa sucem izvjestiteljem dijelove nacrta odluke za koje ocijeni da je to nužno. Nakon usuglašavanja stavova suca izvjestitelja i predsjednika vijeća (koji tada potpisuje nacrt odluke), spis se dostavlja službi evidencije sudske prakse, u kojoj je (treći) sudac zadužen za provjeru jesu li pravna shvaćanja izražena u nacrtu odluke suglasna pravnim stavovima izraženima u ranijim odlukama tog Odjela i pravnim shvaćanjima donesenima na sjednicama Odjela, kao i za provjeru je li odgovoreno na sve žalbene navode (a to podrazumijeva i njegovo proučavanje spisa). Tek nakon takve provjere, koja također uključuje mogućnost razjašnjavanja pitanja koja služba evidencije ocijeni spornima s predsjednikom vijeća i sucem izvjestiteljem, a u slučaju njihovog nesuglasja i mogućnost vraćanja spisa vijeću na ponovno razmatranje odluke, i nakon konačnog prihvaćanja nacrta odluke od strane službe evidencije, odluka je spremna za dostavljanje sa spisom prvostupanjskom sudu.' odgovorio nam je Tripalo te napomenuo kako 'i predsjednik vijeća i sudac koji obavlja posao evidencije također postupaju i u drugim predmetima, odnosno imaju i obavljaju i druge sudačke obveze'.

No osim toga, mora se uzeti u obzirom odmor sudaca.

'Zbog svega iznesenog, a imajući na umu i korištenje godišnjih odmora sudaca (naravno, najvećim dijelom upravo u ljetnom razdoblju), nije neuobičajeno da od donošenja drugostupanjske odluke do njene otpreme prođe više dana.', kaže Tripalo.

Valja napomenuti kako je u tih tri mjeseca Vićan bio aktivan kao gradski vijećnik, a prisegnuo je i u Županijsku skupštinu. Što će biti s tim izglasanim točkama ostaje nepoznanica obzirom je Ministarstvo uprave najavilo nadzor, a lista Srđ je Grad tužbu Visokom upravnom sudu RH.
 

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist