Zanimljivosti

“Ovo su moje, najljepše, jaslice!”

"Ovo su moje, najljepše, jaslice!"

U Crkvi Male braće postavljene su jedne od najpoznatijih dubrovačkih jaslica, koje rado u vrijeme božićnih blagdana posjećuju obitelji sa svojim najmlađima.

Franjevačke jaslice, koje su nekoć zauzimale veću površinu, danas se formiraju pored oltara Svetog Diega, a rad na njima započinje nakon blagdana Bezgrešnog Začeća Blažene Djevice Marije, dok njihovo ukrašavanje bude završeno neposredno prije Božića. U njihovom postavljanju sudjeluje više osoba, a među njima je i 71-godišnji Ante Glavor, koji već desetljećima sudjeluje u izradi jaslica u Crkvi Male braće.
 
Najveće gradske jaslice
 
– Počeo sam ih izrađivati 50- ih godina, pa negdje sve do 70. godine. Vratio sam se 90-te i evo sve do sada ih izrađujem, pa dokle mi Bog da snage – rekao nam je Ante Glavor dodavši kako su jaslice u Male braće ipak najljepše.

– Zato jer ih ja radim, ali to vam je stvar gledanja. Sviđaju mi se i jaslice u Ančela, no one imaju prednost jer imaju preko 100 figura iste veličine. Mi ovdje imamo figure od 60 i 20 centimetara, što je teško uklopiti zajedno. Ipak, ove jaslice su najveće u Gradu, a običaj je da ih počnemo raditi 9. prosinca u 9 sati. No, ove godine bila je nedjelja, pa smo ih počeli raditi 10. prosinca. Skupi se nas petero, šestero, sve prenesemo dole, i počnemo sastavljati robu, pod, konstrukcije. Uvijek imamo i potok, imamo malu pumpicu za akvarij, koju smo nabavili prije par godina. S obzirom da su ove naše jaslice velike, teško ih je mijenjati, pa je ovo već treća godina da će biti iste – dodaje. Inače, Anti Glavoru izrađivanje jaslica predstavlja iznimno zadovoljstvo.
 
Ovo su moje jaslice
 
– To mi je zadovoljstvo, čovjek nešto napravi, a onda kasnije bude zadovoljan samim sobom. Doma ih uopće ne radim, jer ovo su moje jaslice. Primjerice 1991. godine, bio je rat, nije bilo u Gradu ništa, a fratri su razmišljali hoće li i gdje će staviti jaslice. Nagovorili smo ih da ih postave, jer te godine ljudi po Gradu nisu imali jaslice. Prenijeli su ih vatrogasci, koji su čak ubrali travu s Boninova, i tako smo i te ratne 1991. imali jaslice. To je bilo značajno u ono doba – prisjeća se.
 

 

U BLAGOVAONICI SAMOSTANA
Crne figurice Svete obitelji

Ove godine Franjevački samostan je u blagovaonici dobio i crne figurice Svete obitelji, izrađene u crnom afričkom drvu, koje im je poslao fra Ilija Barišić, koji djeluje u misiji u Kongu.

– Te jaslice donio nam je fra Ilija Barišić iz Afrike, iz Konga, koji je dolje preko 30 godina. Naime, mi ovdje u našoj Crkvi imamo nekoliko projekata kojima pomažemo njegovu misiju. Nedavno je bio ovdje, prije 2 mjeseca, a inače dođe svake tri godine, pa nam je eto donio i jaslice. Svaki put nešto donese primjerice umjetničke radove i slike. Jednostavno, to je znak veze te misije i našeg samostana – naglašava gvardijan Samostana Male braće fra Stipe Nosić.

– Za kućicu smo upotrijebili kamenu posudu za ulje, bila je negdje u vrtu, čak ju je fra Damir koristio kad je hranio životinje i sad je ona kućica crnom Isusu. Stavili smo i plodove iz našeg vrta – zaključio je.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist