Kultura

OVE SUBOTE Predstavljanje romana ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ Ivane Lovrić Jović

OVE SUBOTE Predstavljanje romana 'Vidi kako Lokrum pere zube' Ivane Lovrić Jović

Predstavljanje romana prvijenca -Vidi kako Lokrum pere zube- znanstvenice i spisateljice Ivane Lovrić Jović u izdanju kuće Vuković & Runjić održat će se u sklopu obilježavanja Godine čitanja u Republici Hrvatskoj u subotu, 14. kolovoza u 21 sat u atriju palače Sponza. Ulaz je slobodan, ali će broj publike biti ograničen zbog epidemioloških mjera.

Uz autoricu, roman će predstaviti Staša Aras, Luko Paljetak i Boris Njavro, a dijelove će čitati te nekoliko pjesama izvesti kantautorica Elis Lovrić. Vidi kako Lokrum pere zube priča je o djetetu, djevojčici, djevojci i ženi, majci, supruzi, kćeri i unuci, prijateljici, susjedi, radnici i građanki koje dijele jedno srce – Antigonino/Antičino. Sigurnim altom bez falseta i podrhtavanja ona pripovijeda o toplini koju obitelj daje ili uskraćuje, o materinskome jeziku kao stranome, o tome da stanište bračne ljubavi nije samo ognjište, nego i poprište. To je roman o prvome i posljednjemu udahu koji se čita u dahu, roman koji dokazuje da je svaki život zaslužio roman. I da je smijeh drevni lijek bez kojega bi plač bio usamljen, a svakodnevica sakata.

Ivana Lovrić Jović odrasla je u Dubrovniku, gradu kojemu je posvetila i svoju struku. Od 1996. zaposlena je kao znanstvenica u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje gdje se kroz rad na povijesti hrvatskoga jezika posvetila i istraživanjima dubrovačkoga govora, a čije je dubrovačke podružnice danas voditeljica. Dosad je izdala pet znanstvenih knjiga, a za jednu od njih nagrađena je Državnom nagradom za znanost. Objavila je i zbirku pjesama „U skutima tango“, kraće prozne tekstove u književnim časopisima, a ovo joj je prvi roman. Poeziju i prozu ne piše na dijalektu.

Programi 72. Dubrovačkih ljetnih igra nositelji su certifikata sigurna okupljanja kojim se potvrđuje da će događanje biti organizirano sukladno važećim odlukama i preporukama nacionalnog i lokalnog stožera Civilne zaštite te preporukama Svjetske zdravstvene organizacije na kojima prisutne osobe nisu dužne predočiti EU digitalne COVID potvrde, što podrazumijeva održavanje fizičke distance od jednog sjedećeg mjesta uz obvezno nošenje maski.

Pročitajte još

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist