DuList IN

OVE GODINE U ONLINE IZDANJU Proglašenjem najboljih filmova završen deveti DUFF

Proglašenjem najboljih filmova završen je deveti po redu Dubrovnik Film Festival. Grand Prix Festivala žiri je dodijelio animiranom filmu ‘Kako sta Tepček in Kura rešila Luno’ (Lutka i koka spašavaju mjesec) nastalog u produkciji Društva Slon iz Slovenije.

Glasovi publike, ove godine najbrojniji u odnosu na proteklih osam, s obzirom da se glasovalo putem internetske stranice DUFF-a, njih 1668 otišlo je filmu ‘Ljetna lektira’ u produkciji Ljetne škole filma Šipan. Ocjenjivački žiri u sastavu: Antoneta Alamat Kusijanović, dubrovačka redateljica, nagrađivani animator Alexandre Juruena i filmski kritičar Boško Picula odabrali su još osam filmova dobitnika nagrada u animiranoj, igranoj i dokumentarnoj kategoriji podijeljenima po dobnim skupinama te jedinstvenu nagradu u otvorenoj i tematskoj kategoriji – ove godine posvećenoj solidarnosti. Deset najboljih odabrano je između 54 natjecateljska filma, ostvarenja mladih kreativaca iz šesnaest zemalja s tri kontinenta.

Animirani film

Kategorija do 16 godina: Espinhópolis – O Mundo invertido / Espinhópolis – obrnuti svijet, CINANIMA, Portugal

Kategorija od 16 do 20 godina: Above / Iznad, Marco Savini, BigRock, Italija
Dokumentarni film

Kategorija do 16 godina: O borboriñar das insuas / Šapat otoka, Manuel Suárez Marquier High School, Španjolska

Kategorija od 16 do 20 godina: Searching for a Place / U potrazi za mjestom, Yam Tamim, Ironi High-School, Izrael

Igrani film

Kategorija do 15 godina: Gasi kameru / Turn Off the Camera, Ana Kolovrat, Osnovna škola Odra, Zagreb, Hrvatska

Kategorija od 16 do 20 godina: Acquamara / Acquamara, Edoardo Viterbori, Roma Film Academy, Italija

Otvorena kategorija

他她他tatata / On Ona On, YiYang Sun, Shanghai, Kina

Tematska kategorija – Solidarnost

Кожура / Kora, Daria Drobina, “LisArt”, Krasnodar, Ruska federacija

Dodijeljena su i tri posebna priznanja, animiranom filmu ‘Totalno običan dan’ Adriane Bojić i Rite Bjedova iz Froooma, dokumentarnom filmu ‘Iguals/Jednakosti’, skupni rad djece iz Quint Secondary School, València Španjolska te u tematskoj kategoriji filmu ‘Hasan Hasanović: Kako dalje?’, autorice Eve Magdić Govedarica.
Ceremonija proglašenja pobjednika čiji su domaćini bili Boško Picula, predsjednik ocjenjivačkog suda i dugogodišnja suradnica DUFF-a, Anđela Matić, održana je uživo u kinu Sloboda, naravno bez publike koja je sve mogla pratiti putem YouTube kanala.

Da ne bi sve bilo online, organizatori su tijekom šest dana festivala ipak odlučili održati uživo dvije radionice, naravno poštujući epidemiološke mjere, ‘Moja prva filmska kritika’ u Centru za mlade Dubrovnik pod vodstvom Boška Picule te ‘Izrada filmskog plakata’ voditelja Svena Klobučara i Ivane Dražić Selmani.

Također su održane i dvije projekcije u Kinu Sloboda: film Milana Trenca ‘Ribanje i ribarsko prigovaranje’ te hrvatska premijera filma ‘Trolovi: Svjetska turneja’.  U nadi da će se za jubilarni 10. DUFF sljedeće godine ponovo na Stradunu čuti žamor stotinjak mladih filmaša i njihovih mentora iz brojnih zemalja svijeta organizatori, Kinematografi Dubrovnik, Udruga Luža i Ljetna škola filma Šipan zahvaljuju svima na ovogodišnjoj podršci da se festival ipak realizira.

Pročitajte još

PRVI PUT U HRVATSKOJ Musumeci nastupa u Dubini

Dulist

Britanski Telegraph proglasio Lopud jednim od ljepših otoka u Europi

Dulist

MIDSUMMER SCENE Pijanistički spektakl Mateja Meštrovića, Matthew Mayera i Antonije Pacek

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija