Kultura

Ovacije za impresivnog Aimarda

Recital uglednog francuskog pijanista Pierre-Laurent Aimarda održan je u sklopu glazbenog programa 63. Dubrovačkih ljetnih igara sinoć, 14. kolovoza u atriju Kneževa dvora.

Ovaj pijanist zavidne svjetske karijere i osebujne glazbene izražajnosti, za festivalsku publiku je izveo djela tri velika skladatelja, uključujući dvanaest preludija Druge knjige, koji predstavljaju vrhunac Debussyjeve impresionističke klavirske glazbe u kojima do izražaja dolazi njegova prirođena sklonost profinjenoj, suptilnoj harmoniji te kolorit i ljubav prema prirodi i životu.
 
Zatim mračnu i zahtjevnu Unstern! Sinistre, disastro S.208 Franza Liszta, skladbu meditativnog karaktera u kojoj se Liszt predstavio kao najnapredniji i najradikalniji skladatelj svoga vremena.
 
Uslijedilo je Lisztovo ranije djelo Igra vode u Villi d´Este iz Godina hodočašća u kojem nagovještava pojavu glazbenog impresionizma. Recital je zaključen skladbama Poljubac djeteta Isusa i Po Njemu je sve stvoreno iz Dvadeset pogleda na dijete Isusa Oliviera Messiaena, baštinika velike francuske tradicije.
 
Djelo je to koje, progovara jezikom mistične i pobožne kršćanske ljubavi, prožeto nevjerojatnom životnom snagom, istovremeno moćno i nježno, a takav je bio i ovaj nastup jednog od najvećih pijanista današnjice, Pierre-Laurenta Aimarda, što je impresionirana publika i potvrdila dugotrajnim pljeskom i uzvicima: Bravo!

Pročitajte još

Jasen Boko dubrovačku publiku odveo na putovanje Indijskim potkontinentom

Dulist

Ivica Kipre novi je voditelj Etnografskog muzeja

Dulist

KRIMI STRIP Detektivska priča dubrovačkog srednjoškolca Nikole Barabe predstavljena u Saloči od zrcala

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija