Kultura

Orguljaš Kristović nastupio u Katedrali

Sinoć je u prepunoj dubrovačkoj katedrali, u prigodi blagdana Velike Gospe, održan orguljaški koncert na kojem je nastupio naš sugrađanin, dr. Darko Kristović.

Na programu su bila djela američkih i njemačkih skladatelja: D. Buxtehudea, J.S. Bacha, V.Foxa, M.McCabea i G. Yanga. Koncert  je organiziran u suradnji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik i  dubrovačkog Katedralnog župnog ureda.
 
Da je Kristović oduševio Dubrovčane i njihove goste, poglavito iseljenike koji ovih dana borave u  Gradu, i radi  kojih se često organiziraju kulturna događanja tijekom ljeta, dokazuje i burni pljesak   kojim je publika nagradila izvođača, te vidno zadovoljna odslušala još jedan dodatak, Arioso, J.S. Bacha.
 
Tradicionalno već 15-tak godina zaredom održavaju se orguljaški koncerti o blagdanu Velike Gospe u dubrovačkoj prvostolnici. Na njima Darko Kristović izvodi djela različitih skladatelja orguljske glazbe, te na taj način obogačuje proslavu ovog velikog blagdana koji se u Dubrovniku osobito štuje, poglavito među pomorcima i iseljenicima.
 
Darko Kristović surađuje i  s hrvatskim orguljašima izvan domovine. Svojedobno je bio gost na koncertu hrvatsko-američkih orguljaša, Marije Lončar Sthrom  i Lawrenca Sthroma, koji su u ogranizaciji Hrvatske matice iseljenika Dubrovnik ,u nekoliko navrata nastupali u Dubrovniku,  također i u Splitu.
 
Brojni iseljenici i ljubitelji orguljske glazbe koji su nazočili veličanstvenom koncertu u katedrali,  podržali su ideju daljnjeg održavanja ovakvih događaja i u buduće, poglavito  u vrijeme kada najviše iseljenih Dubrovčana  boravi Gradu.
 
Ovim se nastavlja daljnja suradnja s dubrovačkom podružnicom Hrvatske matice iseljenika, s ciljem promicanja ove vrste glazbe, kakao u domovini tako i u iseljeničkim sredinama, promovirajući na taj način osobito djela domaćih autora.
 
Dr. Darko Kristović je nakon završetka studija medicine u Zagrebu, završio studij orgulja i crkvene glazbe na Institutu za crkvenu glazbu "Albe Vidaković" također u Zagrebu. Diplomirao je u klasi profesora Domagoja Jugovića. Nastupao je samostalno u domovini i inozemstvu. Član je zbora "Zagrebački lječnici pjevači" s kojima je snimio CD božičnih pjesama.

Pročitajte još

Ivica Kipre novi je voditelj Etnografskog muzeja

Dulist

KRIMI STRIP Detektivska priča dubrovačkog srednjoškolca Nikole Barabe predstavljena u Saloči od zrcala

Dulist

‘DO POSLJEDNJE KAPI KRVI’ Novi premijerni naslov Kazališne družine Kolarin

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija