Kultura

Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku

U sklopu dana novomedijske umjetnosti u Lazaretima je u srijedu otvorena izložba „Karantena“ u produkciji udruge KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti.

Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas, a na kojoj možete vidjeti od bakterija robota, biljke spojene na Internet do holograma.

Jedan od izložaka je i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put kako ga se može pogledati u Dubrovniku. Aqua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

Izložba „Karantena“ ostaje otvorena u Art radionici Lazareti sve do nedjelje, 13. rujna od 17 do 21 sat.

Pročitajte još

Književna večer u Lazaretima uz Moniku Herceg i Ivanu Bodrožić

Dulist

POD ISTIM KROVOM Eksperiment Amirove integracije u njemačko društvo

Dulist

FERMATA FESTIVAL NA KORČULI Lorena Milina odlučila je obogatiti kulturni život rodnog otoka

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija