Kultura

Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku

Otvorenjem izložbe Karantena započeli dani novomedijske umjetnosti u Dubrovniku

U sklopu dana novomedijske umjetnosti u Lazaretima je u srijedu otvorena izložba „Karantena“ u produkciji udruge KONTEJNER – biro suvremene umjetničke prakse iz Zagreba u partnerstvu s UR Institutom i Art radionicom Lazareti.

Riječ je o grupnoj izložbi koja predstavlja selekciju od šest umjetničkih radova produciranih unutar mreže EMAP od 2018. godine do danas, a na kojoj možete vidjeti od bakterija robota, biljke spojene na Internet do holograma.

Jedan od izložaka je i aqua_forensic dubrovačkog novomedijskog umjetnika i biotehnologa Gjina Šutića te slovenske umjetnice Robertine Šebjanič. Ovaj rad razvijan u Dubrovniku, Linzu i Ljubljani nominiran je za prestižnu Science+Technology+Arts (S+T+ARTS) Prize Europske komisije te je bio izložen diljem svijeta. Ovo je prvi put kako ga se može pogledati u Dubrovniku. Aqua_forensic korištenjem holograma kao medija prikazuje utjecaj nevidljivih farmaceutsko-kemijskih zagađivača (legalnih i ilegalnih lijekova: antidepresiva, antibiotika, lijekova protiv bolova, kontracepcijskih pilula i dr.) koji su kao ostatak ljudske potrošnje ispušteni u podvodna staništa. Multimedijalna hologramska instalacija pokazuje trenutke izlaganja mikroorganizama, koji obitavaju u vodama, slabim koncentracijama lijekova kakve pronalazimo u otpadnim vodama. Kako (pretjerana) konzumacija lijekova koje kroz naše tijelo otpuštamo u otpadne vode utječe na mikroorganizme u morima na kojima se temelji život na Zemlji, pogledajte na izložbi.

Izložba „Karantena“ ostaje otvorena u Art radionici Lazareti sve do nedjelje, 13. rujna od 17 do 21 sat.

Pročitajte još

U ‘Noći tvrđava’ obiđite tri utvrde dubrovačkog fortifikacijskog sustava

Dulist

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist