Kultura

U LAZARETIMA Izložba ‘COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti’ otvara svoja vrata

U LAZARETIMA Izložba 'COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti' otvara svoja vrata

U četvrtak, 10. rujna 2020. godine u 20 sati u Lazaretima, dubrovačkoj utvrdi zdravlja, svoja vrata posjetiteljima otvara izložba ‘COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti’.

Izložba pruža uvid u povijest iznimno uspješnog protuepidemijskog sustava Dubrovačke Republike i samih Lazareta. Pored toga, uspoređuje konkretne epidemiološke, gospodarske i socijalne mjere koje je provodila Dubrovačka Republika s onima koje se provode danas u borbi s COVID-19 pandemijom. Mjere su zapanjujuće slične, gotovo identične od držanja fizičke distance do beskontaktnog plaćanja. Malo što se promijenilo u borbi protiv nepoznatih zaraznih bolesti.

Izložba između ostalog pokazuje kako je Republika uspješno balansirala između kuge i ekonomskog opstanka. Pažljivo su se osmišljavale i disciplinirano provodile protuepidemijske mjere s glavnim ciljem – osiguranjem stabilnosti trgovine.

Izložba COVID-19 i kuga: sadašnjost u prošlosti nastala je u suradnji Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine i Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku. Autorice izložbe su dr. sc. Vesna Miović i Zrinka Lucianović.

Prilikom boravka u izložbenim prostorima obvezno je nošenje maske, uz poštivanje ostalih epidemioloških mjera.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist