Kultura

Otvorenje izložbe Sanje Merćep ‘Obala’ u Galeriji Otok

Otvorenje izložbe Sanje Merćep 'Obala' u Galeriji Otok

Otvorenje izložbe fotografija Sanje Merćep ‘Obala’ održat će se u srijedu, 17. svibnja u 20 sati u Galeriji Otok. ‘Sve vas pozivamo na otvorenje izložbe i ugodno druženje’, pozivaju iz Art radionice Lazareti.

‘Hrvatska obala obično se opisuje jednodimenzionalnim frazama koje obećavaju prekrasne plaže, sunčano vrijeme i kristalno čisto more, a najčešće se prikazuje jednako jednodimenzionalnim, visoko estetiziranim fotografijama, na kojima se pretapaju različite nijanse nebeskog i morskog plavetnila, u kombinaciji sa sunčanim šljunčanim i pješčanim plažama, s povremenim varijacijama na temu antičkih građevina, srednjovjekovnih zidina ili strmih litica.

To je pogled kojeg ne zanima stvarni život koji se odvija na toj obali, pogled u potpunosti podređen turističkoj eksploataciji. On je zapravo već stoput viđen, predvidljiv i reducirajući, pogled kojem je svejedno tko ga i kako gleda. Jer taj pogled zanima isključivo povećanje broja turista i noćenja, dok iza njega ostaju skrivene sve složenosti i zanimljivosti koje čine stvarno bogatstvo obale.

U ovoj me seriji zanimalo istražiti upravo te, na prvu, naizgled nezanimljive slojeve života na obali, koji se nikada ne nalaze u prvom planu, već egzistiraju mimo reklamnih panoa i Instagram reelova sunčanih otočkih plaža i gradskih panorama ‘od kojih zastaje dah’. Zanimalo me provjeriti što sve obala može biti, ako ju pogledamo iz malo drugačije perspektive, ako i njoj i sebi dopustimo da predahnemo između dvije sezone, dvije navale turista, ako se zajedno zaigramo u potrazi za njenim maštovitijim značenjima. Ove fotografije tako, pomalo paradoksalno, zapravo prikazuju nostalgiju za nekim vremenom koje možda nikada nije ni postojalo, u kojemu se jedan uz drugog nalaze kadrovi začuđujuće ljepote, tihog humora i preplavljujuće usamljenosti. Ponekad vrlo direktne, ponekad istovremeno metaforičke, fotografije su većinom nastajale izvan sezone, tijekom mojih putovanja, od Istre i Kvarnera preko Cresa, Raba, Dugog otoka i Brača, do Primoštena, Starigrada i Brela.

Ljudska prisutnost na njima je ponekad jasno vidljiva, a ponekad se samo može naslutiti u začudnim kompozicijama detalja ili jednako začudnim građevinskim intervencijama. Ali ono što ih u svakom slučaju povezuje jest otpor dosadi, predanost borbi protiv stereotipnih pogleda s početka ovog teksta te vjera u mogućnost imaginacije neke drugačije obale’, napisala je autorica.

Sanja Merćep rođena je 1989. u Zagrebu. Fotografijom se počinje baviti nakon završetka studija na Ekonomskom fakultetu. 2022. godine upisuje diplomski studij Fotografije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Foto: Art radionica Lazareti

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist