Kultura

Otvorenje izložbe ‘Držićev idealni svijet’ ovog četvrtka

Dom Marina Držića

Povodom Međunarodnog dana muzeja, Dom Marina Držića s veseljem poziva na otvorenje izložbe radova djece polaznika višemjesečne likovne radionice ‘Držićev idealni svijet’ u četvrtak, 18. svibnja 2023. u 18 sati.

Marin Držić opisao je idealni svijet u glasovitom prologu Dugog Nosa koji prethodi radnji njegove najpoznatije komedije ‘Dundo Maroje’, a polaznici radionice ovom izložbom donose ‘Držićev idealni svijet’ u obliku mobila.

Od ožujka do svibnja 2023. pod vodstvom mentorice Jasmine Runje, muzejske pedagoginje Doma Marina Držića, od glinamola su oblikovali likove, životinje, biljke, predmete i građevine vezane uz Držićev život i djelo koje su obojili akrilnim bojama, povezali najlonskom strunom te vješali o drvene križne konstrukcije stvarajući tako pokretne skulpture.

Mobil je u vječnoj mijeni jer se uslijed strujanja zraka pomiču uravnoteženo ovješeni pomični dijelovi te transformiraju izgled objekta. I priroda je u stalnoj mijeni. Za razliku od Držićevog idealnog svijeta u kojem vlada vječno proljeće, u stvarnosti mora postojati i zima u kojoj zemlja miruje i odmara.

– Do sljedećeg proljeća, kada sve oživi, uveseljavati nas mogu i ove kreativno oblikovane i oslikane pokretne skulpture te nas podsjetiti kako u mašti uvijek možemo stvoriti naš idealni svijet – ističu iz Doma Marina Držića.

Otvorenje izložbe 'Držićev idealni svijet' ovog četvrtka
Foto: Dom Marina Držića

Pročitajte još

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

[FOTO/VIDEO] UZ DAN PLANETA ZEMLJE Cvjetni koncert u đardinu Ljetnikovca Crijević Pucić

Dulist

(FOTO) KOLARINI PREMJERNO IZVELI ‘MATRIMONIJO’ Pun teatar, publika oduševljena!

Dulist