Kultura

Otvorenje izložbe ‘Emfaze’ Nena Mikulića ovog ponedjeljka u Dubrovačkim knjižnicama

U suradnji s Dubrovačkim knjižnicama, u ponedjeljak, 27. lipnja u 20 sati u prizemlju Narodne knjižnice Grad, Neno Mikulić, splitski suvremeni umjetnik otvorit će samostalnu izložbu naziva “Emfaze”. Kustosica izložbe je povjesničarka umjetnosti, Andrea Batinić Ivanković koja je ujedno i napisala predgovor.

-Neno Mikulić izložbom “Emfaze” predstavlja se slikama rađenim tehnikom akrila na platnu, crtežima te drvenim i metalnim skulpturama ljudskih i životinjskih figura.

Prikazima ljudskih figura slobodnih u prostoru Mikulić suprotstavlja i objedinjuje lica u njihovoj unutarnjoj mirnoći; tijela s jednog aspekta konfrontira, a s drugog ističe njihovu ludičku povezanost, oslobođenu tjelesnost i detalje njihove intimnosti, bilo somatske ili emotivne naravi. Kompozicije su mu katkada nerazmrsivi čvorovi, prepleti i kolorističke petlje, a katkada čisti zen sveden na potez ili dva.

Svoj kiparski opus autor razvija u nepoznatim i nepredvidljivim smjerovima, čije su imanentne niti vodilje ipak ljudski i životinjski likovi. Kiparski segment pokazuje sve njegove egzistencijalne pobude i afinitete; racionalni, meditativni te konstruktivni pristup, i stoga je njegovu likovnom svijetu primjeren pojam vitalističke forme i redukcionizma, kako u likovnom smislu tako i u procesu mišljenja.

Neno Mikulić neprijeporno je kompleksan stvaralac, a njegove ideje, kako slikarske tako i kiparske, bez iznimke se uklapaju u jednu, u osnovi nedjeljivu, poetsku cjelinu koja proizlazi iz visokokultivirana i nadasve lucidna osjećaja za vizualnost. Svojim recentnim radovima umjetnik dokida asocijativnu potku ranijih radova, okrećući ih njihovoj vlastitoj pojavnosti, jer svaki ponovni susret s djelom koje smo i prije poznavali i slijedili njegove preobrazbe kroz cikluse u duljem razdoblju, otkriva nam se uvijek novim i u nekom segmentu nepoznatim, a time i drukčijim – istaknula je Batinić Ivanković.

Izložba ostaje otvorena do 15. srpnja 2022. godine.

O umjetniku:

Neno Mikulić rođen je 1964. godine u Splitu. Kemijsko – tehnološki fakultet završio je u Zagrebu 1987. godine. Diplomirao je slikarstvo na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2002. godine u klasi prof. Gorkog Žuvele. Kroz svoju karijeru radio je na različitim poljima i medijima, uključujući skulpturu u drvu i metalu, crteže, slike i plakate. Osvojio je prvu nagradu na natječaju za izložbu „Pasionska baština” u Muzeju Mimara u Zagrebu 2005. godine. Imao je oko četrdeset samostalnih i petnaest skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Njegovi se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu i u fundusu Moderne galerije u Zagrebu i galerije sv. Krševana u Šibeniku. Živi i radi u Splitu.

Pročitajte još

Veličanstvena večer u Dvoru uz Miloša Karadaglića

Dulist

Kiša prekinula premijeru ‘Čudesne šume’, novi termin u nedjelju

Dulist

POEZIJA U LJETNIKOVCU SORKOČEVIĆ Večer posvećena pjesniku Milanu Milišiću

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija